Министър Цоков: Ръстът на заплатите мотивира младите хора да стават учители

Булфото (архив)
share

България е една от страните, която в най-голяма степен увеличава младите учители до 30-годишна възраст. Те са около 14 000, което е 15%. Пред 10 години процентът беше под 10. Ръстът на заплатите ги мотивира. Увеличават се и студентите в педагогическите специалности.

Това каза служебният министър на образованието Галин Цоков в предаването "На Фокус" по NOVA. По думите му към 13 септември 363 са свободните позиции за учители. "Те ще се запълнят, понякога за едно място кандидатстват 15-20 човека, има конкуренция. Някои от тях са за учители в детски градини и ресурсни. Където не могат да бъдат запълнени, в системата се връщат пенсионирани учители, те са около 2%", посочи той. 

Над 58 000 първокласници ще прекрачат училищния праг утре

"От тази година всички учебници са безплатни от 1 до 12 клас. Образованието трябва да се насочи към общочовешки добродетели и традиционни ценности. Патриарх Даниил иска религията да влезе като задължителен предмет, но като служебен министър не мога да го реша. Според мен е нужно да бъде подложено на обществено обсъждане. В съседни страни има такава практика, като децата на родители атеисти, не ги посещават, а ходят на уроци по етика например", заяви Цоков.

Според него в 24 училища ремонтите продължават и се налага учениците да започнат учебната година другаде. "Подготвяме стандарт за управление на качеството и инструменти за самооценка на училищата", обясни още той. 

Водещи новини

Още новини