4000 първолаци "изчезнаха"

share

Над 4000 първолаци от училищните списъци за първия учебен ден в страната се загубиха. Толкова хлапета не са записани за школо, показват последните обобщени данни на просветното министерство.

Според тях чин за предстоящата учебна година са си резервирали 56 422 деца. На хартия тазгодишният випуск първолаци обаче надвишава 60 000, така на практика излиза, че школата търсят над 4000 седемгодишни. Записванията на първолаци продължава до началото на учебната година, припомниха от ведомството на Сергей Игнатов.

В някои училища вече бяха принудени да намалят местата си за паралелките за първи клас, тъй като от тази учебна година тръгва целодневното обучение за третокласници.

Причината е, че не всички школа разполагат с достатъчно класни стаи, за да държат третокласниците по цял в училище, и затова им се налага да режат кандидат-първолаците. „Върнах поне една паралелка. С поетапното въвеждане на целодневно обучение обаче местата за първокласници ще намаляват с всяка изминала година”, коментира пред „Монитор”, директорът на столичното 137-о „Ангел Кънчев”, Мариана Закова. Според педагога тази тенденция ще засегне най-вече големите училища с много деца, които събират и най-много кандидатури за бъдещи първолаци.

Както „Монитор” писа, тази година в топшколата имаше оспорвана битка за чин за седемгодишните. В най-добрите училища са отрязани по около 300 първолаци, които надхвърлят план-приема. Най-голям наплив от заявления имаше към учебните заведения, в които немският език се изучава още в начален етап. Това са 73-о СОУ „Владислав Граматик”, 20-о ОУ „Тодор Минков” и 134-о СОУ „Димчо Дебелянов”. Около 400 деца са се борили за места в тези училища, а паралелките за първи клас бяха запълнени още през април. В най-добрите столични училища по 4 деца са се състезавали за място на чина.

Водещи новини

Още новини