След среща при Главчев - заплатата на асистент във ВУЗ става 2 100 лв., вдигат с 12% и възнагражденията на администрацията

share

Днес решихме още един проблем. Той ни беше завещан, но ние сме обещали освен да проведем честни и прозрачни избори, да решаваме и всички останали проблеми, а щом сме обещали - ще го изпълним. Срещнахме се със Съвета на ректорите и с постановление на Министерски съвет ще отпуснем полагащите им се 39 млн. лева, които ще са достатъчни на първо време за увеличение на възнагражденията на академичния състав. Нещо повече - предложихме и 12% увеличение на възнагражденията на неакадемичния състав.

Това заяви на брифинг в МС служебният премиер Димитър Главчев, след като проведе среща със Съвета на ректорите. 

"Подготвено е постановление на МС за 39 млн. лева. Най-късно утре то ще бъде прието. За администрацията са подготвени 12% увеличение на заплатите", заяви от своя страна министърът на финансите Людмила Петкова.  

Правителството отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите в държавните университети

"С това увеличение най-ниската заплата в сферата на висшето обарзование, тази на асистент, ще стане 2 100 лева. Досега тя беше 1 800 лева. Пропорционално ще се увеличат заплатите и на останалите академични длъжности. С 12% ще бъдат увеличени заплатите и на административните служители във висшите училища", добави министърът на образовнието проф. Галин Цоков.

"Искам да благодаря от името на Съвета на ректорите и цялата академична общност за разбирането от страна на премиера, министрите на финансите и образованието. Това е първата стъпка към решаването на проблемите на хората, които работят във висшето образование. Има да извървим още път и се надявам на добрата воля на министъра на финансите и министъра на образованието. Надявам се, че след тези решения системата ще бъде успокоена. Към момента не мога да отговоря еднозначно дали протести ще има. В петък ще направим извънредно заседание на Съвета на ректорите и ще обясним какво сме си казали днес", обяви председателят на Съвета на ректорите Миглена Темелкова. 

"Усилията продължават. Доколкото знам народните представители също подкрепят тези мерки. Тези 184 млн. лева си остават като цяло. Разговорите продължават и утре. Средствата за увеличението ще дойдат от преструктирането на други разходи. Бюджетното салдо няма да бъде нарушено и ще спазваме правилото за 3% дефицит, за да влезем в еврозоната. 12% увеличение ще излязат около 12 млн. лева и ще се случи буквално до дни. Там увеличението също ще е задна дата, от 1 януари", разкри премиерът Главчев. 

Водещи новини

Още новини