Вицепрезидентът Йотова бе гост на празника на 134 Средно училище „Димчо Дебелянов“

прессекретариата на Президентството
share

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на празника на 134 Средно училище „Димчо Дебелянов“. Това съобщиха от пресцентъра на Президентството. 

Училището чества няколко годишнини – 130 години от създаването, 110 години от построяването на настоящата сграда, 65 години под името Димчо Дебелянов, 30 години изучаване на иврит.

„Средно училище „Димчо Дебелянов“ е здрав духовен мост между миналото, настоящето и бъдещето. Тук освен на знания, децата се учат на уважение, толерантност, опознават културата на други етнически общности, учат се да бъдат добри хора“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.

Тя подчерта, че в днешното време на отчуждение и отричане трябва да се борим непрестанно за толерантност и обич помежду ни.

Илияна Йотова припомни, че през 2023 г. се навършват 80 години от спасяването на българските евреи.

Вицепрезидентът към студенти във ВТУ: Вие сте достойни наследници на Търновската книжовна школа

„Вие развивате училището така, че да привличате интереса на много ученици. Освен че обучавате и възпитавате, вие не спирате да развивате и себе си, за да отговаряте на изискванията на модерното време“, обърна се Йотова към учителите.

Учениците вицепрезидентът поздрави с думите: Никога не забравяйте своето училище, което разтвори пред вас голямата книга на знанието, изгради мечтите ви, даде ви безценни уроци и приятелства. Бъдете достойни за вашия патрон Димчо Дебелянов – невероятна личност в българската история, един от най-нежните ни поети.

Почетния знак на държавния глава Румен Радев връчи вицепрезидентът на 134 СУ „Димчо Дебелянов“. На директора Весела Палдъмова – Ковачева Илияна Йотова подари специално изработения знак за организирания от Йотова Международен форум за кирилицата – буквата „Б“ като България, благодаря, будител. Знакът е дело на проф. Кирил Гогов – автор на герба на Република България.

Водещи новини

Още новини