Защо няма да отворят яслите и детските градини?

Pixabay
share

При нас има много тревожни писма на родители, които питат кога ще се отворят яслите и детските градини. Това разкри директорът на Дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование" Евгения Костадинова.

Тя потвърди, че към момента няма решение за отварянето на детските заведения.

"Все още няма ситуация, която да дава сигурност, че събирането на деца целодневно, в този момент, би било добре за здравето на децата и техните семейства и преподавателите", заяви тя в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия.

Костадинова потвърди думите на образователния министър Красимир Вълчев, че въпреки това педагозите няма да останат без пари.

Родителите очакват с нетърпение решението за яслите и детските градини

Междувременно тя коментира и подготовката за провеждане на изпитите след 7 клас и 12 клас. Увери, че образователната система е готова за матурите в по-специфична среда.

"Независимо от това, че зрелостните изпити ще се проведат присъствено, това ще бъде при всички противоепидемични мерки. Дезинфекция, повече от един вход, по-голяма дистанция между учениците", обясни Костадинова.

Учебната година няма да се удължава. Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас - на 15 и 17 юни

Днес стана ясно, че произведения като "Тютюн" и "Железният светилник" няма да бъдат включвани в изпитния вариант. Решението кои теми да оптпаднат е станало след анкета сред учителите.

"Част от темите няма да бъдат включени в изпитния материал, но това не значе, че няма да се изучават. Обучението продължава да се осъществява в електронна среда", потвърди Костадинова.

Тя увери, че няма да има забавяне при издаване на дипломите на зрелостниците, което е важно особено за тези, които кандидатстват в чужбина.

Антоан Тонев, директор на СМГ „Паисий Хилендарски“, увери, че преписването на предстоящите изпити ще е сведено до минимум. Освен квестори, има и видеонаблюдение в Министерството на образованието и науката. Отделно има и екип в самото училище, което следи провеждането на изпитите. Той е уверен, че изпитите ще се проведат спокойно.

Тонев смята, че баловете могат все пак да се провеждат, макар и с малко закъснения, например след завършването.

 


 

Водещи новини

Още новини