Сергей Игнатов: Учителите трябва да имат право да избират учебниците

share

Учителите са творчески личности и те трябва да имат право да изберат учебниците, по които ще преподават.

Това каза образователният министър Сергей Игнатов в  коментар по темата за бъдещето на учебния материал, два дни след гласувания от Министерски съвет проектозакон за предучилищно и училищно образование, предаде Дарик.

По думите на министъра, от енциклопедичния обем, по който все още се изисква децата да учат, страната ни ще се насочи към едно по-практично образование. Игнатов увери, че новата българска литература трябва да присъства в учебниците, за да могат децата да излязат от историческата среда, в която досега живеели. По въпроса за тежките чанти, министърът беше категоричен - настъпва време, в което те ще бъдат изместени от електронизацията на учебния процес.

Правото на учителите освен задължителния материал, да избират и да препоръчват допълнителен, Игнатов определи като световно успешна система: "Даваме по-голяма свобода, вече няма да имаме ограничаване на броя на учебниците, но не си представяйте, че те ще станат много повече от сега, защото някой трябва да ги напише, а имаме ограничен брой от автори".

По въпроса за отдаването под наем на терените на висшите училища, министърът не отрече, че има нарушения, независимо дали ректорските ръководства са ги правели, за да повишат финансовото за състояние на университетите, или не: "Наистина, в борбата за демокрация в началото на 90-те години се стигна до това явление на университетска автономия в България, което надхвърля вече предела на автономията, защото автономията се мисли винаги като академична. Наистина имаме желание всички институции да се промени положението, а там, където има нарушения, ние ще прекратим тези договори".

В градинката на столичния храм "Свети Седмочисленици" бе открита паметна плоча на българските учители - народни будители.

Водещи новини

Още новини