Воронин моли Росен Плевнелиев да спаси българските училища в Тараклия

share

Бившият молдовски президент и председател на Партията на комунистите в Молдова Владимир Воронин се е обърнал с молба към българския държавен глава Росен Плевнелиев да спаси от затваряне българските училища в Тараклия, съобщава „Молднюз”.

Бившият президент подчертава, че Молдова е многонационална държава, която е поела отговорност да създава благоприятни условия за свободно развитие на всички етнически и езикови общности на своя територия. Воронин отбелязва, че съгласно данните от последното преброяване на населението, в Молдова живеят 55 622-ма представители на българския етнос.

„В рамките на т.нар. оптимизация на доуниверситетското образование властите в Молдова решиха да затворят българските училища. Правителството на Молдова отказва да отпусне 3 млн. леи, нужни за учебните заведения, в които се преподава на български език”, посочва Воронин.

Той отправя молба към президента Плевнелиев да разгледа възможността за съдействие при финансирането на българските училища в районите с компактно българско население на територията на Молдова.

Водещи новини

Още новини