Психотестовете за учителите са параван за административен произвол срещу тях

share

Законовото изискване всички преподаватели да се явяват на ежегоден преглед при психиатър не спомага по никакъв начин за здравето на практикуващите професията и може да се превърне в параван за административен произвол срещу тях. Това коментираха психиатърът д-р Цветислава Гълъбова, Юлиян Петров от КТ „Подкрепа” и Ема Черногорска от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система в ефира на БТВ.

Д-р Гълъбова посочи, че вече е направила няколко прегледа „не по желание, а със съгласието на учителите – те нямат желание”. По думите й „нелепа” е не толкова наредбата, която поставя това изискване, колкото чл. 215 от просветния закон, в който е написано, че педагогически специалист с определени заболявания не може да заема длъжност: „Това е една огромна крачка назад, това е използване на психиатрията за някакви други цели”.

Тя и колегите й са категорични, че наличието на дадено заболяване не прави само по себе си даден човек опасен. В списъка има общо 8 болести, за които преподавателите трябва да бъдат проверявани. Една от тях е педофилия: „С колегите се шегувахме как се диагностицира педофилия и като я диагностицираме като лекари, имаме ли право да разкрием на съответните органи”.

Д-р Гълъбова посочи, че наредбата я задължава да съобщи на директора на училището за състоянието на подчинените му, докато Наказателният кодекс й забранява да прави това.

Водещи новини

Още новини