Проф. Христова: В България се раждат по-малко деца

  • 11 септември 2017 14:16

  • 5037
  • 1
Проф. Христова: В България се раждат по-малко деца
© Pixabay

В България се раждат по-малко деца, но все по-голяма част от тях не ходят на училище. От друга страна учителите са все по-възрастни, а авторитетът им е все по-нисък - с тези думи описа ситуацията в българското образование проф. Антоанета Христова - директор на Института за изследване на обществата и знанието при БАН, на дискусията "Образование и демография".

Тя коментира, че "пирамидата у нас е обърната" - имаме по-малко млади хора и увеличаващо се възрастно население, но младите хора са по-необразовани от възрастните. Проф. Христова отбеляза, че възрастните хора са преминали през по-сериозно образование и са имали дълго време за квалификация, а младите хора получават по-ниско образование, но тези от тях, които са с по-добро образование заминават за чужбина.

В България жените с висше образование раждат средно по 1,2 деца. Тези данни са за жените във фертилна възраст - от 18 до 49 години, съобщи проф. Христова. Тя каза, че с "намаляване на образованието се стига и до непосещаване на училище и до раждане на 2,6 деца от по-ниско образованите жени във фертилна възраст". Идеалът на българската жена е свързан с нейната мечта да има две деца, но "на нея нещо не й се дава от системата, за да реализира този свой идеал", коментира проф. Христова.

Тя представи и образователната структура на етническите общности у нас. Според нея българите с висше образование са 25,6 процента, турците с такова образование са 4,9 процента, а ромите с висше образование са 0,5 процента. 18 процента са българите с основно образование, турците - 44,5 процента, а ромите с основно образование са 40,8 процента. 0,9 процента са неграмотните българи, турците - 7,5, а неграмотните роми са 21,8 процента.

От 1990 г. досега българите с висше образование, които на 100 процента са напуснали страната, са 31,9 процента, съобщи проф. Христова. Тя добави, че за този период българите със средно образование, напуснали България, са 47,6 на сто, а с начално образование - 4,8 процента.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Удивен

2017.09.12 | 09:35

1
Ама на истина ли ? Не може да бъде! Вие открихте Америка Мадам.

Добави коментар

Водещи новини