Предлагат учителите да се пенсионират на 53-55 години

share

Учителите да имат право на ранно пенсиониране заради голямото напрежение в професията. За това призова директорът на Професионалната гимназия по туризъм в Плевен Малинка Маринова, която е и председател на асоциацията на училищата в тази сфера. Според нея пределната възраст, до която учителите трябва да работят, е 55 г., предава "Дарик".

Маринова е категорична, че много от преподавателите в гимназиалното обучение работят и по странични проекти, а и дисциплината сред учениците става все по-ниска, което допълнително ги натоварва.

Тя допълни, че се надява на увеличение на учителските заплати, но е наясно с трудната икономическа ситуация в държавата и възможностите на бюджета. „Какъвто и процент да кажа, държавата трябва да ги вземе от някъде тези пари. Виждаме какво е икономическото състояние на държавата и не можем да се залъгваме, че тя ще може да даде примерно 20-30 на сто увеличение", коментира Маринова. Държавата трябва да прецени колко пари може да отдели от бюджета, за да увеличи учителските заплати. С уговорката, че не се ангажира с конкретен процент, тя посочи „15 процента на първо време".

Според Маринова около 53 до максимум 55 години е разумна граница учителите да се пенсионират. „След 55 години просто тези хора имат желанието да си изпълняват задълженията, но има ред причини, поради които не са полезни за самите себе си, просто изпитват затруднения", каза тя.

Водещи новини

Още новини