Учените от Фонд "Научни изследвания" спират протестите си

share

Протестиращите учени, които в края на миналата година изразиха съмнение за нарушения относно провеждането на конкурсните сесии във Фонд „Научни изследвания“, ще прекратят протестите за 10 дни. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков с протестиращите учени.

Един от учените, присъствали на срещата, Христо Лафчиев отбеляза, че това е ”изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения”.

"Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо до край. За 10 дни ще прекратим протестите, за да можем да дадем време и да се вземат необходимите мерки", отбеляза Лафчиев и определи Фонд „Научни изследвания“ като крайно необходим за България.

Проф. Мира Кортенска коментира, че тук не става дума за наука, а за корупционни схеми. Докладът е доста дебел и предполагам, че те са открили доста нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви тя.

Чл. кореспондентът Емил Хорозов, който е и бивш управител на фонда, отбеляза, че трябва да бъде направена промяна в самата законовата уредба.

Водещи новини

Още новини