Гърция плени български кораб

share

Моторният кораб “Ина” с българи в екипажа е бил арестуван на 21 юни т. г. в териториалните води на Гърция пред град Елевсина, пише в “Труд”. След неколкодневно напрежение и намеса на консула в Атина моряците са настанени в пансион в град Нафплио, на 150 км от гръцката столица. В затвора обаче са капитанът и помощник-капитанът.

“Труд” се свърза с Георги Мишков, който се представи като консултант на собственика на кораба. Той очаква в понеделник да се реши проблемът - хората да се върнат на кораба и той да бъде освободен. Всички пари са изпратени, каза Мишков. По неофициална информация става дума за гаранция от 9000 евро, която трябва да бъде внесена до 7 юли.

Мишков обясни, че товарът на борда е бил акцизен. Но не пожела да уточни за какъв вид стока става въпрос - алкохол или цигари например. Екипажът е от деветима души, не всички са българи. Корабът е пътувал за Албания, но бил върнат от наемателите. Поради намалени запаси на масло и вода трябвало да влезе в гръцко пристанище, за да бъде зареден. “Не искам да давам повече подробности”, каза Мишков.

“Консулите са се уверили, че хората са добре и с каквото са могли, са помогнали. Но МВнР не може да вземе отношение в търговски спор със страна членка на ЕС. Компетентна е Морска администрация”, каза пред “Труд” говорителката на Външно Весела Чернева.

По разказа на роднини моряците са били затворени две денонощия в столовата с отнети мобилни телефони. На 23 юни екипажът бил отведен с белезници за разпит от полицията в Пирея. Отнети им били всички сертификати, в тях останали само моряшките паспорти. Обвинението е за незаконно внасяне на товар. Член на екипажа успял да се свърже със семейството си в България и те уведомяват Георги Мишков. До този момент никой не е информирал консула. Прави го семейството на един от моряците. Същия ден по-голяма част от екипажа е пусната от затвора.

Водещи новини

Още новини