Врачанската пожарна отчита почти двойно увеличение на пожарите през това лято спрямо 2023 г.

Pixabay
share

Почти двойно е увеличението на пожарите в област Враца за периода 1 юли – 12 септември тази година спрямо същия период на миналата отчетоха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН).

За това време са подадени 709 сигнала за произшествия спрямо 393 за 2023 г. С материални щети за тази година инцидентите са 81 спрямо 44 за миналата. Пожарите в транспортни средства са 10 за т.г. при шест за миналата, информира БТА.

Според началник сектор „Превантивна и контролна дейност“ в РДПБЗН - Враца Дилян Йончев най-голяма е разликата – почти четири пъти, при горските пожари. Това лято те са били 23, при едва пет за миналото. Пожарите в сухи треви, храсти и паднали листа в урбанизирана и неурбанизирана територия през отчетния период тази година са били общо 313, а през миналата година – 152. В стърнища огнените инциденти през това лято са 33, а през миналото – седем.

Дилян Йончев отчете добра работа на инспекторите от РДПБЦН по време на жътвената кампания т.г. По думите му инспекторите са съставили 19 акта за нарушения, които са най-голям брой, сравнено с пет години назад. Станали са четири пожара с материални загуби в земеделските земи. Изгорелите зърнено-житни култури са 95 дка. – най-малкото унищожени площи за петгодишния период при съответно най-много ожънати площи за тези години.

Мъж и жена загинаха при пожар в апартамент

Водещи новини

Още новини