Димитър Ставрев с подробности за катастрофата със самолет

Нова тв
share

Наскоро два самолета L-39 ZA - от модела на разбилия се на "Граф Игнатиево", се върнаха от ремонт от Чехия, не знам дали някои от тях не е падналият. Това каза авиационният журналист Димитър Ставрев, цитиран от NOVA.

Учебно-тренировъчен, а не военно-транспортен е самолетът L-39 ZA, разбил се на авиобаза "Граф Игнатиево".

Той е двуместен, в него летят инструктор и обучаем. През 1986 г. е доставен за пръв път в България от бивша Чехословакия, получили сме 36 броя. Те са намалели поради по-малката численост на ВВС. Само 3-4 от тях летят в момента тъй като липсват средства и желание за ремонт", обясни още той. Според него проблемът е, че трябва да има по-добра организация във ВВС. 

Той смята, че екипажът може да не е имал време да се катапултира.

"Предполагам, че вътре са били инструктори. Въпросът е колко честа е била подготовката през годината. ВВС трябва да представят справка за тези пилоти. Министерството на отбраната трябва да бързо да изясни съдбата им. Разследването зависи от състоянието на останките на самолета. Ако има мащабен пожар и частите са силно деформирани, тези, които са с гумен или пластмасов произход, ще са напълно стопени и разследването се затруднява", смята Ставрев.

В момента се провежда разследване. Взети са мерки за локализиране на пожарите и установяване на причините за инцидента.

Пет противопожарни екипа са насочени към Трета авиационна база "Граф Игнатиево", това съобщиха за БТА от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пловдив.

По-рано днес президентът Румен Радев участва в демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобазата по покана на Военновъздушните сили на САЩ. За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Водещи новини

Още новини