33 опита за самоубийство за половин година в Пазарджик

Булфото
share

33 са опитите за самоубийство в Пазарджишка област за първата половина на 2012 година, 15 са завършили със смърт, отчитат от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик по повод Световният ден за превенция на самоубийствата, който се отбелязва на 10 септември.

Според статистиката през 2011 г. в област Пазарджик са извършени 97 суицидни опита, от които 29 са самоубийства - за сравнение през 2004 г. е имало 154 опита, реализирани са 38.

За първото шестмесечие на 2012 г. в областта са извършени 33 суицидни опита, като със смърт са завършили 15 от тях.

От Здравната инспекция обобщават, че самоубийството е преднамерен акт на отнемане на собствения живот. Причините за пристъпване към суицидно действие могат да бъдат различни: психично разстройство, физическо заболяване, преживяване на тежка житейска ситуация.

Не всяко самоубийство може да бъде предотвратено, но съществуват редица мерки, които могат да ограничат суицидното поведение: ограничаване на достъпа до лекарства, пестициди, огнестрелни оръжия, остри предмети и т. н., лечение на хората с психични разстройства, особено на страдащите от депресия, алкохолизъм и шизофрения; последващо наблюдение на хората с извършен опит за самоубийство; обучение на хората, работещи по проблема, за оказване на първа помощ.

Много малка част от самоубийствата се извършват без предупреждение от страна на извършителя. В повечето случаи суицидните предупреждават за своите намерения и е необходимо да се обръща внимание на всяка една отправена заплаха от такъв характер. Тяхното поведение е по-скоро зов за подкрепа и разбиране от страна на околните.

Водещи новини

Още новини