МВР започва операция за контрол на скоростта по пътищата

Булфото
share

От днес, 5 август, до 11 август, на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа.  

От МВР допълват, че от началото на годината до края на месец юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тежките инциденти са с 236 повече, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са с 20 по-малко.

От всички тежки катастрофи 94% са предизвикани поради допуснато от водача нарушение. От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 произшествия, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година, тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите - с 32, а ранените - с 218.

Джигит лети с 240 км/ч в тунел "Железница"

За първите седем месеца на тази година за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша.

Намаляването на скоростта е добра идея и мисля, че ще работи в правилна посока, каза служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в предаването "Референдум" по БНТ по повод предложението максималната скорост по магистралите у нас да стане от 140 на 130 км в час.

Водещи новини

Още новини