Извънредни проверки в Бургаско заради риска от пожари: Солените глоби не спират нарушителите

pixabay
share

Извънредни проверки в Бургаско заради риска от пожари. Инспекциите се правят в късните часове на места, които са обособени като диви къмпинги и нерегламентирано се пали огън, който застрашава гората.

Малко след 21:00 ч. снощи екипи на БНТ, пожарната и полицията влизат в гората на Иракли, която се е превърнала в нерегламентиран къмпинг. Започват проверките от плажа, който се намира на 100 метра от гората, където също е забранено да се пали огън.

"Сега, ако питам кой е запалил огъня, всички ще кажете не съм аз", каза пожарникар.

"Той така си беше“.

Тази компания не беше санкционирана, тъй като никой не призна, че е запалил огъня.

„Сега го гасим и приключваме. Изглежда ли ви да не внимаваме в момента. Достатъчно далеч сме от гората. До морето сме, вятърът е утихнал“, каза Иван Георгиев.

Следващите нарушители бяха само на сантиметри от гората.

Къщи са изгорели в село край Струмица в Северна Македония

"Има заповед на областния управител, пожароопасен сезон е, знаете за пожарите", обясни пожарникарят.

"Трябваше една рибка да направим, веднага го изгасяме, това ни е вечерята.

"Искат да пишем акт, това нещо, ако излезе вятър".

"Ето няма вятър, няма огън, ето виждате ли, толкова, две мокри дървета, вие се съгласете, че това не е огън, аз не съм нестинар".

„Аз не знаех за заповедите, защото не гледам телевизия. Нямам батерия на телефона в момента. Сега като научих, не бих си позволил да нарушавам такива заповеди", категоричен е Димитър Димитров.

Макар че на тази табела е ясно оказано, че е забранено паленето на огън, само на 5 метра от нея, хората приготвяха барбекю.

„В района забелязахме много огнища. В един момент може да задуха вятър, тези въглени да бъдат разнесени из гората. Дъждове не са валяли, тревата е суха и пожарът може да стане много опасен. Тук виждате в района има толкова много голи, които при един пожар тяхното изнасяне ще бъде трудно“, заяви мл. инспектор Иван Тодоров, РСПБЗН-Несебър.

Санкциите стигат до 500 лв., а проверките ще продължат до края на октомври, докогато важи и заповедта за забрана за палене на огън заради пожароопасния сезон.

Водещи новини

Още новини