Журналистът Иван Рачев: Брендо може би се е прибрал, защото са му свършили парите

Булфото архив
share

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо може да се е върнал в България, където влезе в затвора, защото парите му са свършили. Това предположение направи разследващият журналист от “Банкеръ” Иван Рачев пред Дарик радио. 

Брендо изчезна безследно преди шест години, когато присъдата му от 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик у нас влезе в сила на последна инстанция. Междувременно беше осъден и в чужбина. Той получи 20 години лишаване от свобода в Италия по т.нар. дело “Кокаинови крале”, а в Румъния - 10 години затвор за наркотрафик. Заради присъдите Брендо беше издирван с червена бюлетина от Интерпол. След 6 г. безуспешно търсене, на 24 юни Брендо се появи пред вратите на Централния софийски затвор. Тогава от МВР не дадоха логично обяснение как е възможно издирван от три държави беглец да влезе у нас безпроблемно. Вътрешният министър Калин Стоянов обясни само, че от силовото ведомство подозират, че е пристигнал в България на 8 юни 2022 г. с незаконният полет на малък самолет “Пайпър”, за който се разбра, че е нарушил последователно въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България, без да бъде установена радиовръзка с него. Прокуратурата тогава започна разследване по случая, но без резултат.

“Доколкото знам се е прибрал с “онзи неизвестен самолет”, дошли са едни хора и са го закарали в хотелския му комплекс “Оазис” в курорта Лозенец”, коментира разследващият журналист Иван Рачев пред Дарик. Той не допусна връзка между прибирането на Брендо и бизнесмена Васил Божков, който също се прибра у нас след 3 години неизвестност и издирване във връзка с 19 обвинения. Причината - “двамата да са копали в една бразда”.

Запитан дали е възможно завръщането на Брендо да е свързано с опит да обезпечи сигурността си, Рачев заяви: “Не. Всички казват, че само кораб не може да се внесе в затвора, защото там няма плавателен канал. Няма човек, който да е сигурен в затвора, в който и да било затвор”. 

Разследващият журналист заяви, че соченият за кокаинов крал вече не е такъв след присъдите му в чужбина. И обясни, че официалното му израстване в престъпния свят е станало покрай бизнесмена Иван Тодоров-Доктора, който бе показно разстрелян с 13 куршума през февруари 2006 г.

Журналистка за Брендо: Той е много повече от кокаинов крал

“Мисля, че е употребил и едни контакти на тъста си - т.нар. Сашо Бицианито - бивш служител, представител на марката “Бициани” у нас. Освен това те си бяха баджанаци с Косьо Дишлиев, който го застреляха на улицата”, каза Рачев.

Константин Дишлиев, който е женен за сестрата на съпругата на Брендо и бе негов съдружник, беше убит през 2005 г. Две години по-късно смъртоносни куршуми застигнаха и майка му Йорданка Запрянова, малко преди да даде показания в прокуратурата по разследване срещу Брендо.  

Рачев шеговито заяви, че единствената служба, за която очевидно Брендо не е работил е КГБ, защото нямаше да го разкрият в Украйна. През 2022 г. стана ясно, че прокуратурата в Киев разследва сочения за наркобос за държане на фалшив и легален украински паспорт.

“За нашите служби работи със сигурност. Има си чадър, няма как да си такъв и да имаш чисто съдебно минало без чадър. Той беше основният заподозрян за екзекуцията на Косьо Дишлиев и майка му. В България имаше дело за пране на пари. По делото с Пепи Амигото също се отърва”, припомни Иван Рачев.

Той заяви, че не му се вярва съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да са негови “орисници”. 

“Двамата не са толкова глупави. Те могат да го “чадъросват”, но поне през три позиции. От 2001 до 2005 г. Брендо беше на върха, докато Борисов беше главен секретар”, каза Рачев.

Той коментира и че Брендо има сериозен легален бизнес чрез подставени лица в сферите на строителството, недвижимите имоти, хотелиерството.

Водещи новини

Още новини