Почина и вторият обгорял при пожара в газстанцията в Разград

share

И вторият тежко обгорял при пожара в газстанция „Социалинвест" в Разград е починал в „Пирогов" - съобщи наблюдаващият прокурор Милена Пенчикова. Смъртта на 38-годишния Динко Кълвачев от Стара Загора е настъпила на 2 септември, близо месец след инцидента в покрайнините на Разград. На 17 август почина и 48-годишният Румен Стойков от Разград.

Заради тежките им наранявания и двамата са поддържани в изкуствена кома и така и не са разпитани от разследващите - каза още Пенчикова.

Третият по-тежко пострадал Красимир Асенов от село Ушинци, който бе в русенска болница, се е възстановил, и вече е изписан.

Разследването остава срещу неизвестен извършител. То е по чл. 123 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Наказанието по него е затвор до 5 години, ако труповете станат повече от един обаче - от 3 до 8 години.

За да преценят срещу кого да предявят обвинение разследващите очакват резултати от комплексна експертиза, която извършват вещи лица основно от Русе - каза Пенчикова. Пожаро-техническа, автотехническа, от трудовата инспекция и техническия надзор - са експертизите, които се изготвят, за да се установи какво точно се е случило в газстанцията.

Ще припомним, че пожарът възникна на 6 август в късния следобяд в единствената газстанция в Разград, която е лицензирана да продава пропан бутан за битово ползване. Инцидентът е станал по време на зарежданане цистерната с пропан бутан. Първоначално петима бяха пострадалите, двама от тях с леки наранявания бяха прегледани в местната болница и освободени, един остана за лечение, двама веднага бяха откарани в русенската болница, а оттам с хеликоптер в „Пирогов".

Водещи новини

Още новини