Три от десет шофьорски книжки са ментета

share

Ако увеличението при цените на горивата продължи, цената на шофьорските курсове ще се повиши още. Това заяви пред журналисти Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му в момента цената на един шофьорски курс е 900 лв. Делът на сивия сектор при обучението на младите шофьори е 30%, каза още Иванов. По негови думи все още се продават шофьорски книжки, защото няма добър контрол.

Според него ограничаването на скоростта до 30 км/ч в населените места ще намали пътните произшествия, но не може навсякъде скоростта да е 30 км. Изкуствените неравности ще ограничат скоростта на движение, но ще увеличат агресията у водачите, защото ще създадат тапи на определени места.

Ще направим форум и ще поканим законотворците, които не се допитват до нас, да поговорим за правилата за движение по пътищата. На дискусията ще предложим европейските правила, които трябва да действат и у нас, каза още Иванов.

Златина Стоянова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обясни, че целта на асоциацията е да има добро обучение на шофьорите, както и контрол на изпита.

Мнението й обаче е, че до голяма степен предотвратяването на катастрофите ще стане най-вече, ако има добро възпитание още от най-ранна детска възраст.

Водещи новини

Още новини