Две момиченца се удавиха в изравнителен басейн в Асеновград (обновена)

share

Две момиченца са се удавили в изравнителен басейн в Асеновград, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигнал за инцидента бил подаден вчера към 16.20 часа на телефон 112. Във водоем на ул. ”Капитан Райчо” било забелязано безжизненото тяло на едно от децата. Незабавно на място пристигнали специализирани сили на РС „Пожарна безопасност и защита на населението”, служители на РУП-Асеновград, екипи на спешна помощ.

В хода на извършения оглед е установена самоличността на удавеното дете. Изяснено е, че то не било само в района и заедно с 13-годишната си приятелка, играели с колело около водоема. Веднага започнало издирването на другото дете, което продължило цялата нощ. За целта се наложило източване на водата в басейна и тази сутрин към 7 часа трупът на другото момиченце е намерен.

По случая е образувано досъдебно производство.

Изравнителният басейн в Асеновград, където се удавиха две момичета, е собственост на „Напоителни системи”, съобщи зам.-кметът на Асеновград Манол Генов. "Това е долният изравнителен басейн от река Чая, водата минава през два ВЕЦ –а, там има ограда, висока 1 метър и табели", поясни Генов. Басейнът се намира в очертанията на града. Генов няма данни да има нарушения на оградата. Децата са търсели нещо, засега няма данни да е имало и други хора с тях. Момичетата са учили в училище „Петко Каравелов”.

Преди 10 години е имало подобен инцидент в Асеновград в един канал, който идва от ВЕЦ. Подстъпът към басейна е бил затворен с бетонни плочи. Според Генов оградата от 1 метър е лесно преодолима и затова трябва да се търсят други по-модерни методи за охраняване.

Водещи новини

Още новини