Само 4 къщи в гетото на Дебелт са законни

share

До края на януари трябва да приключи процедурата по установяване на незаконните колиби в циганската махала на село Дебелт, станала повод за ескалация на напрежението в населеното място през изминалата седмица. Това стана ясно след среща на председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, депутата Димитър Байрактаров с кмета на Община Средец Иван Жабов, на Дебелт Иванка Ангелова, съобщи Флагман.

В село Дебелт ще бъде осигурено денонощно полицейско присъствие, както и допълнителни видеокамери за наблюдение. Те ще бъдат пряко свързани с полицията. По този повод днес Валери Симеонов, заедно със служители на РУП-Средец посетиха района на циганската махала, за да видят на място къде е най-подходящо да бъдат поставени камерите.

По неофициална информация едва 4 са циганските къщи, които имат нотариален акт, а издигнатите там постройки са над 40. Никой не може да се ангажира с точната бройка на хората, които живеят там. Местни жители обясниха, че вероятно възрастното население в тях е над 150 души, които имат много деца.

В махалата повечето къщи нямат нито ток, нито вода и днес млади девойчета бяха на близката кална чешма, в която едновременно се къпеха и пиеха вода. Насред помията и тинята млада ромка се опитваше и да пере. В тази тиня се намира чешма, която циганите използват едновременно и за пиене, къпане, пране, водопой на магарета и кучета.

Според кмета Иван Жабов напрежението в Дебелт утихва. Той съобщи, че от днес има нов директор в ОУ „Антон Страшимиров“, където беше насилен от осмокласник ученикът Гошко. На мястото на подалата оставка, непосредствено преди да бъде уволнена бивша директорка Таня Вангелова, влезе в длъжност Станка Дякова. Тя идва от училището в село Загорци. „Там населението е сходно, така че тя има опит“, каза кметът Жабов.

 

Водещи новини

Още новини