Цар Киро заплашвал: Ще ви извадя очите!

share

“Реакцията на държавата е закъсняла и по-скоро е лицемерие. Живеем в мъка, а селото няма да се успокои, защото е оскърбено. Проля се детска кръв”, казва Веселин, чичо на 19-годишния Ангел Петров, който загина под гумите на микробус с гости на Кирил Рашков, пише "Труд".

Във вторник вечерта самопровъзгласилият се за цар Кирил Рашков беше арестуван.

Смъртта на момчето в петък вечер извади на протести хиляди българи, които искаха възмездие за Рашкови. Местните хора се заканиха, че няма да пуснат Цар Киро да се върне в селото.

Веселин разказва, че часове преди смъртта на Ангел Цар Киро дошъл пред дома му в Катуница и заявил: “Ще ви убия и двамата (Веселин и жена му Иванка Петрова), също и майка ти, но преди това ще ви извадя очите.” Посещението на Рашков е заснето от камери, монтирани в кафене в двора на Веселин.

Конфликтът между семейството му и Рашкови е от години. Като кметица майката на Веселин разпоредила Рашков да освободи 74 дка общинска земя, която заградил самоволно. След заплахите Веселин се обадил в полицията. Оттам му казали да подаде жалба. Но го посъветвали да го стори чак в понеделник, защото идвали почивни дни. Други униформени от участъка в Садово го повикали в магазин в Катуница, където си купували салам. “Там бяха двама полицаи - Кашев и Михайлов. Видяха, че съм уплашен, но ми отговориха, че заради уикенда в понеделник щели да се занимават”, обяснява Веселин.

Въпреки това той подал сигнала за закана за убийство в полицията в Асеновград. “Поисках защита от полицията, а те ми отвърнаха да не им говоря врели-некипели”, твърди младият мъж.

Към 19,30 ч в петък в селото започнали да идват коли и микробуси, натоварени с роми. Минали и покрай къщата на Атанас Петров - баща на загиналия Ангел и брат на Иванка. На път за дома им пресекли и пътя на Веселин.

“В първия автомобил беше един от внуците на Киро. Извади сабя и извика: “Гяури, ще ви избия!”, разказва Веселин. Бащата на Ангел се обадил на неговия приятел Атанас Васев, от който хората на Рашков се страхували. Мъжът отишъл в градинката до къщата на Петрови. Като го видели, колите с роми тръгнали. Ангел помислил, че от другата страна на градинката е станал побой, и отишъл натам с кучето си. Видял буса с петима роми и шофьор.

“През това време аз и баща му звъняхме в полицията. Искахме да ги повикаме, защото друг път не ни вярват, че хората на Рашкови ни нападат”, казва Васев. За да ги спре, докато дойде патрулката, Ангел застанал пред буса и подпрял едната си ръка. Отвътре обаче се чули викове: “Давай газ, защото ще утрепят нас.” Водачът потеглил и го прегазил. Баща му и Васев хукнали да гонят буса. Викали им да спрат. Но напразно. Момчето издъхнало.

“Ако държавата беше на място, нямаше да се стигне дотук”, смята Иванка. Тя е настойник на Ангел и брат му, защото майка им работела в Германия, а баща им доскоро бил в Гърция. Приживе Ангел й споделял, че внуците на Цар Киро го тормозели дори на път за училище. “Плашили са го и демонстрирали, че могат да му сторят зло. Правели го само когато са заедно. Срещнел ли ги по един, не се заяждали”, обяснява Иванка.

Водещи новини

Още новини