МВР и ДАНС дебнат в нета участниците в протестите

share

Засилено полицейско присъствие има не само по улиците на големите градове, край ромски махали или мюсюлмански храмове, а и във фейсбук, научи “Труд”.


От своите компютри ченгета от МВР и ДАНС следят градуса на напрежение в няколко групи с десетки хиляди участници, образували се покрай събитията в Катуница и последвалите демонстрации и сблъсъци с полицията.

“Фейсбук и никой друг.” Така еднотипно отговаряли задържаните, питани в РПУ карал ли ги е някой да участват в протестите. 30% от тях са на възраст под 18 години, а още 30% - до 20 години. Почти всички отричали да са симпатизанти на политически формации, като отговаряли: “Българи сме."

Някои се изказвали с презрение за партиите, които “вече са доказали, че не могат да се справят с ромите”. Известна част се познават помежду си от училище, от квартала, от футболни агитки, рок концерти или от рокерски клубове.

“Интернет пространството е свободно и демократично. Няма информация някой нарочно да организира протестните групи за Катуница”, обясниха експерти от МВР.

“Никого не следим, няма такова нещо”, отрече Явор Колев, шеф на отдела за компютърни престъпления в ГДБОП.

Мрежата ври и кипи от лъжливи съобщения за ромски престъпления и сбивания в квартали, градове и села, където нищо такова не се случва и не се е случвало, предупредиха източници на “Труд” от спецслужбите. Те установяват профилите на провокаторите и дали те са на реални или измислени лица. При по-сериозни сигнали се правят проверки, за които полицията хаби много време и средства, добавиха спецовете.

“В рамките на законовите си задължения и правомощия ДАНС събира и анализира информация за тенденциите и процесите в страната, касаещи защитата на националната сигурност, и своевременно я предоставя на компетентните органи за вземане на решения.

ДАНС участва и в работата на екипите, създадени по повод събитията в село Катуница и последвалите протести в страната.” Това заявиха от ДАНС след запитване на “Труд” дали разполагат с информация, че протестите в страната са организирани и координирани от един човек или група хора и дали имат изпреварваща информация за подготвяни метежи.

Освен във фейсбук младежи правят събиранията си на определени места чрез есемеси и съобщения по електронната поща или разлепват бележки, отпечатани на принтер (виж вдясно призив от Стара Загора). На места в страната битови проблеми и стари вражди ескалират заради общото напрежение, отчитат експертите. А като външни фактори за саморганизацията на групите у нас се смятат отразените широко в медиите събития в Близкия изток, Великобритания и Гърция.

Водещи новини

Още новини