Тропическите бозайници реагират на промяната на фазите на Луната

  • 19 октомври 2024 20:02

  • 228
  • 0
Тропическите бозайници реагират на промяната на фазите на Луната
© pixabay

Фазите на Луната оказват влияние върху поведението на тропическите бозайници, показва ново проучване, цитирано от БТА. 

Международен екип от изследователи установи, че половината от видовете бозайници, населяващи тропическите гори, променят поведението си в зависимост от Луната и силата на светлината ѝ.  

За да разберат как тропическите бозайници реагират на естествените колебания на осветеността, изследователите разглеждат 2,1 милиона снимки от автоматични камери за диви животни, поставени в 17 защитени гори на три континента.  

Луната изважда на бял свят тъмнината, която се е натрупала в душите ни

Изображенията са получени от Мрежата за тропическа екология, оценка и мониторинг, която екологът Лидия Бодро от Мичиганския щатски университет определя като "невероятен ресурс за научната общност".  

Анализирайки тези снимки, изследователите могат да разберат поведението през нощта на 86 вида бозайници в зависимост от промяната на нивата на лунната светлина.  

Оказва се, че половината от наблюдаваните видове променят активността и времето ѝ, или и двете, заради различните нива на осветеност.

Лидия Бодро казва, че от Луната зависи кои видове са активни през нощта.  От общо 86 наблюдавани разновидности бозайници 12 със сигурност избягват лунната светлина, докато три вида са по-склонни да се появяват в този период на денонощието.

"Това бяха видовете с най-ясно изразени реакции", уточнява Ричард Бишоф, професор в Норвежкия университет по природни науки, който е и водещ автор на изследването.

Въпреки че някои животни проявяват поведение на крайности, половината от наблюдаваните видове показват промяна, съответстваща на лунните фази, констатират изследователите.

Събраните данни сочат, че като цяло 30 на сто от видовете избягват светлината, а 20 процента демонстрират някакво ниво на привличане към нея. При тях се наблюдава промяна кога и дали изобщо излизат през нощта, за да търсят храна или да се разходят. 

Оказва се, че нощните видове, особено гризачите, са свръхпредставени сред тези, които избягват пълнолунието. Това поведение може да е тясно свързано с хранителните навици на видовете - дали те са хищници или са плячка, казват специалистите. 

"Представете си, че играете на криеница в тъмна стая и някой запали свещ", казва Бишоф. "Светлината, дори и да е слаба, може да ви улесни да намерите пътя си в помещението. Но ако вие сте този, който се крие, изведнъж ставате много по-лесен за откриване". 

Повишената осветеност може да улесни намирането на храна и преодоляването на определен терен, но също така прави животните по-лесно забележими - недостатък за екземплярите, които разчитат на прикритието на нощта, за да се придвижват незабелязано. 

"Изследването има значение и за това как разрушаването на местообитанията може да се отрази на някои тропически животни", казва Лидия Бодро.

Когато хората изсичат гори и унищожават природни ресурси, това влияе и върху светлината, на която животните разчитат за безопасност и прикритие. Изтънелите горски корони осигуряват по-малко защита от естествена светлина, а изкуствените й източници могат да нарушат естествените цикли, отбелязват експертите. 

Някои видове могат да се адаптират по-добре към по-светлите нощи, но за други - дори за цели екологични общности, това може да се окаже пагубно, предупреждават учените. 

Данните от проучването са публикувани в изданието Proceedings of the Royal Society B.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини