Проучване на Съвместния изследователски център на ЕС разкрива последиците от изменението на климата върху сградите в България

  • 19 октомври 2024 15:27

  • 432
  • 0
Проучване на Съвместния изследователски център на ЕС разкрива последиците от изменението на климата върху сградите в България
©

Проучване на Съвместния изследователски център на ЕС (JRC) относно въздействието на изменението на климата върху корозията на европейския сграден фонд от армиран бетон, разкрива последиците от корозията, предизвикана от климатичните промени, върху сградите в европейските страни, включително и в България, съобщава пресслужбата на JRC.

Изследването прогнозира, че при сценарий на тежко изменение на климата с прогнозирано затопляне от три градуса по Целзий до 2100 г., България би могла да бъде изправена пред общи разходи за ремонт поради корозия в размер на 11 млрд. евро.

Това би означавало необходимост от ремонт на 99 % от приблизително 383 174 сгради, проучени в страната. Прогнозираното въздействие върху благосъстоянието се очаква да бъде 0,23 % от БВП на страната до 2100 г., като се вземат предвид прогнозираните годишни разходи за ремонт в размер на 0,2 млрд. евро. Процесът на корозия, предизвикан от карбонизацията в сградите, се очаква да започне около 2065 г. При сценарий на умерено изменение на климата не се очаква сградите да бъдат засегнати от корозия.

Достигнали сме критична точка: 7 от 9-те „планетарни граници“ са нарушени от човечеството

Проучването на JRC е първата оценка на въздействието на изменението на климата върху европейските сгради от бетон, по-специално по отношение на химическия процес, наречен карбонизация, който може да отслаби структурата с течение на времето. В проучването се изчислява времето за начало на корозията, дължаща се на изчерпване на покритието на стоманената армировка, и се оценяват свързаните с това разходи за ремонт и годишната загуба на благосъстояние. Проактивният подход на Европейската комисия към управлението на климатичните рискове изтъква колко важно е да се включи адаптацията и устойчивостта към климата в строителните стандартиу се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Сред авторите на изследването е и българският изследовател д-р Силвия Димова, зам.-директор на  отдел "Безопасност и сигурност на сградите" в JRC.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
432 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини