Касапинът от Ябланица обучен да оцелява

share

73-годишният Гаврил Петков, който преди седмица застреля сестра си, племенника си и неговия син в Ябланица, все още не е заловен. Полицейски КПП-та са разположени в районите на Севлиево и Априлци, видя екип на "24 часа".Според добре запознати 73-годишният Петков не е случаен човек - има здрава психика и е обучаван да оцелява. Всичките му действия досега навеждали на мисълта, че и пребиваването му в Швейцария не е било случайно. Познанията за огнестрелни оръжия и умението да се измъква от преследвачи вероятно са целенасочено придобити.

"Има вероятност Петков да се придвижи с автомобил, затова предприехме тези мерки", каза Георги Иванов, директор на полицията в Ловеч. Пътищата към Априлци са блокирани, проверяват се багажниците на всички коли. Иванов е категоричен, че акцията по издирването на Петков ще продължи до залавянето му. Отрече информацията, че и барети участват в търсенето на 73-годишния беглец.

По случая са ангажирани само служители на ловешката, а впоследствие и на габровската полиция. По непотвърдени данни около 80 униформени и цивилни участват в постовете, които се сменят през 4 часа. Никой не е почивал през тези дни. "Подготвени сме с бронежилетки и пълно въоръжение - не като за пенсионер, а като за опитен престъпник", заяви инспектор Марин Ичев, шеф на РПУ - Троян. Използването на кучета е затруднено, тъй като през селата в региона, където полицията търси Петков, преминава р. Росица и следите се губят в нея. Усилено се проверяват необитаеми къщи.

По сигнал на съседи, чули ожесточен лай на куче миналата нощ, в една от къщите в с. Стоките са намерени следи от влизане с взлом. На пода имало обелки от лук, на масата - шише с вода, взети са завивки от гардероба. "Не може да се твърди със сигурност, че неканеният гост е точно издирваният беглец", каза директорът на полицията в Габрово комисар Денислав Донков.

Униформените са проверили десетки сигнали на граждани, "видели" Петков в тролей в Габрово, на пътя за Дряново или в Троян. Таксиметровите шофьори в Габрово са инструктирани, в случай че издирваният се опита да ги наеме, внимателно да му откажат и веднага да сигнализират полицията. "Имаме спецгрупа, която е подготвена да реагира", каза комисар Донков.

Има вероятност тройният убиец отдавна да е напуснал района. Като се има предвид, че дълги години е живял в Швейцария, се проверяват възможностите той да е напуснал България. Затова е обвинен за международно издирване чрез Интерпол. Според психолози вероятността Гаврил да е посегнал на живота си е минимална. Първоначалният шок след убийствата е отминал, той вече мисли разумно и търси начин да запази живота си.

Водещи новини

Още новини