Хотелиерът разстрелял сина си, искал му по-голям дял от печалбата

share

Жителите на Враца още не могат да повярват, че техният съгражданин Валери Луканов е извършил хладнокръвно убийство и след това е сложил край на живота си, пише в обширен репортаж в "24 часа".

В сряда по обяд 59-годишният хотелиер отива в дома на съпругата си Ана, където между него и сина му Мартин се разразява лют скандал.

В един момент бащата вади личния си пистолет и застрелва 25-годишния младеж. После се качва на черния си джип и в храсталаците до бившия басейн на близкото с. Згориград слага край на живота си с един изстрел в сърцето.

Съседи от къщата на врачанската ул. "Христанчо Матов", където се разиграва трагедията, чули част от шумната разправия на третия етаж, а после няколко приглушени изстрела. Според едни те били три, според други - повече.

Полицията установява на място, че Валери Луканов е стрелял срещу сина си два пъти в гърба му, намерени са и двете гилзи от изстреляните куршуми, оказали се смъртоносни за младия мъж.

Пръв на мястото пристига по-големият брат на убития, който открива Мартин по очи на пода сред локва кръв. Лазар Луканов веднага вика линейка и се обажда в полицията, без още да знае кой е стрелял в брат му.

Живеещите наблизо чуват излезлият на терасата на семейното жилище Лазар да крещи уплашено, че докторите се бавят, защото не подозира, че Мартин вече е мъртъв. Екипът на спешната помощ бързо установява, че простреляният не е имал никакъв шанс и смъртта е настъпила мигновено.

Докато полицията прави оглед на мястото на трагедията, се получава съобщение, че овчар от Згориград е открил труп недалече от спрения черен джип. Самоубилият се веднага е разпознат при полицейския оглед като Валери Луканов.

До него намират и пистолета, с който се е прострелял Малко по-късно става ясно, че със същото оръжие е убит Мартин.

Валери Луканов е известен във Враца бизнесмен, познат като кротък и много приветлив човек. Син е на не по-малко известния си някога баща Джовани Луканов, починал преди 2 години. Джовани работел дълги години като майстор в бившия чугунолеярен комбинат във Враца, бил прочут местен донжуан и запален комарджия. Синът наследява италианското име на баща си като прякор и за врачани е по-известен като Валето Джовани.

Бъдещият хотелиер започва кариерата си като учител по практика в някогашния техникум по хотелиерство и ресторантьорство във Враца, през 80-те години на миналия век работи известнво време и в Ямбол. Там се запознава с бъдещата си съпруга Ана от Сливен. За нея това е втори брак и Валери Луканов осиновява 28-годишния сега Лазар, син на жена му от първия брак.

Три години по-късно, когато вече се връщат във Враца, на Луканови се ражда синът Мартин.

Валери винаги го е смятал за свой син, въпреки че било установено, че той бил дете от друга връзка на майката Ана. Според познати на семейството истинският баща на Мартин е настоял да се направи ДНК експертиза, която доказала, че на роденото във Враца дете Луканов не е физически баща.

В началото на 1989 г. отвратеният от социалистическата действителност Валери емигрира в тогавашна Западна Германия. Гастарбайтерът споделял по-късно пред приятели, че там е работел какво ли не, но бил подкрепян финансово и морално от своя леля, омъжена за преуспял немски бизнесмен.

Понатрупал капитал, Луканов се връща в родния си град 7 години по-късно и отваря първото си заведение "Раде". То става известно и посещавано от врачани заради немските порядки и обноски, които въвежда собственикът.

Над заведението на ул. "Ген. Леонов" впоследствие израства първия семеен хотел със същото име. След години Валери Луканов ще изгради още два малки хотела в града, поети от вече порасналите му синове. Пръв в бизнеса навлиза големият Лазар, после се включва и Мартин.

Мартин Луканов завършва право в ЮЗУ "Неофит Рилски" в Благоевград и се дипломира през есента на миналата година. Амбициозният младеж веднага се включва в хотелиерския бизнес на баща си. Става и председател на врачанския филиал на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите у нас и се изкушава от политиката. Юристът, известен в родния си град с буйния си нрав и любовта към чашката се включва в движението на Меглена Кунева "България на гражданите" и оглавява младежката му структура във Враца. На последните парламентарни избори Мартин Луканов е 5-и в листата на движението като кандидат-депутат, но не успява да влезе в парламента.

Междувременно отношенията между Валери и съпругата му Ана Луканова се изострят доста и от няколко години те не живеят заедно. Сливенката оставя претенциите към хотелиерския бизнес на синовете си и става управител на фирма за недвижими имоти. Според близки познати на семейството именно Ана е в дъното на разгарящия се конфликт между бащата Валери Луканов и по-малкия син.

Мартин навлиза в бизнеса на баща си като помощник на батко си Лазар, но бързо започва да го измества и да предявява по-големи претенции от възможностите, смятат запознати. Работещи в хотелите "Раде" твърдят, че двамата синове на Луканов много пъти се карали, най-често заради претенциите на Мартин за по-голяма част от печалбата от бизнеса.

Пред приятели Валери Луканов споделял, че не може да излезе наглава с Мартин, не одобрявал честите му запои и се оплаквал, че напоследък младежът започнал да посяга към дрогата.

Няколко пъти баща и син имали шумни разправии в някои от хотелите или в къщата на ул. "Хр. Матов", където живеела Ана със синовете си.

Минути преди Валери да посегне към пищова си и да стреля срещу Мартин, те отново имали шумна разпра, в която ставало дума за пари и за положението на по-големия брат Лазар в общия бизнес, дочули съседите. Какво точно обаче е станало причина Луканов-старши да излезе от кожата си и да посегне към оръжието, ще си остане тайна, която Валери и Мартин отнасят в гроба.

Запознати твърдят, че напоследък Мартин се пристрастил и към хазарта, правел големи залагания в казината и изгубил много пари. Дни преди смъртта си младежът имал поредния скандал с баща си и искал от него голяма сума пари, но Валери Луканов му отказал.

Водещи новини

Още новини