Бившата цигарена фабрика в Благоевград може да се превърне в индустриален център за града

  • 05 октомври 2024 16:45

  • 143
  • 1
Бившата цигарена фабрика в Благоевград може да се превърне в индустриален център за града
© МИ

Бившата цигарена фабрика в Благоевград може да се превърне в индустриален център за града. Реиндустриализацията е водеща политика на Министерството на иновациите и растежа, а Българската банка за развитие е ключов елемент за осъществяването й. Търсим баланс за най-доброто реализиране на активите на региона в интерес на хората тук. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен КарадимовРосен КарадимовРосен Карадимов е назначен за министър на иновациите и растежа в служебния кабинет с в Благоевград днес. Той проведе работна среща с кмета на Община Благоевград Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от, областния управител Георги Динев, председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, председателя на НС на Българската банка за развитие (ББР) Деляна Иванова и изпълнителния директор на ББР Илия Караниколов. Целта бе да се обсъдят възможностите за привличане на инвеститори в региона. По-рано министър Карадимов, ръководството на ББР и представителите на местната власт посетиха фабриката, част от активите на Булгартабак, придобити от ББР.

„Трябва да постигнем пазарния ефект, но съчетан със социалния – отваряне на нови работни места чрез привличане на високотехнологични инвестиции. В Благоевград има два университета, които предполагат високотехнологични производства, които да предлагат работа на високо образованите кадри от университетите“, каза министърът на иновациите и растежа. Карадимов подчерта, че синхронът между институциите е ключов за постигане на устойчиви резултати в интерес на хората от региона.

„Съоръженията са уникални. Всъщност това е един практически изграден индустриален парк, той е готов с цялата му инфраструктура, с изключително сериозните сгради, с административните сгради”, заяви министър Карадимов.

Министър Карадимов от Благоевград: В момента интересът към инвестиции в България е сериозен

„Ако успеем съвместно да създадем добри условия, когато инвеститорът дойде може да получи и различни видове подкрепа от държавата по Закона за насърчаване на инвестициите“, каза още Карадимов. Той даде за пример безвъзмездната финансова помощ за приоритетен инвеститор и насърчителните мерки по ЗНИ, една от които е изграждането на довеждаща техническа инфраструктура.

Председателят на НС на ББР Деляна Иванова заяви, че ще бъде направен пълен анализ на активите на бившата цигарена фабрика с цел реализиране на пълния й потенциал в интерес на гражданите.

От своя страна кметът на Благоевград Методи БайкушевМетоди БайкушевМетоди Байкушев е български политик, избран за кмет на Благоевград през 2023 година от каза, че вече има заявени инвестиционни намерения към терена, както и перспектива за развитие и ясна воля от страна на Министерството на иновациите и растежа, Банката за развитие, общината и областта.

По-рано през деня министър Карадимов участва в програмата по повод празника на Благоевград. Той положи цветя на паметника на Македоно-одринското опълчение „Майка България“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
143 1

Коментари 1

Добави коментар
worlok

2024.10.05 | 18:18

1
razsipnici...

Добави коментар

Водещи новини