Закопчаха трима при спецакция на ГДБОП

share

Трима души са задържани при спецакция на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР. При проведена спецакция вчера служители на ГДБОП задържаха трима, занимавали се нелегално с иманярство и търговия с културно-исторически ценности. Операцията е под ръководството на Софийската градска прокуратура.

В момент на сделка на територията на столицата са задържани 34–годишният И.В. от Видин, криминално проявен за нелегална търговия с културно-исторически ценности и иманярство, С.С. на 41 години от София и П.П. на 39 години от Монтана, криминално проявен и с висящо дело за същите престъпления.

В хода на акцията са иззети 5 монети – римски и византийски, от сребро и бронз. Според експерти общата им стойност е около 15 000 евро. Те били предмет на сделката.

При проведеното разследване служители на ГДБОП, съвместно с техните колеги от СБОП – Монтана и СБОП – Видин, са претърсили три адреса на територията на Монтана и с. Арчар, обл. Видин. Открити са металотърсач, множество метални фрагменти, няколкостотин монети, части от фибули, пръстени, керамични съдове и фрагменти от тях, мраморни фрагменти от статуи и сгради. Задържаните притежавали и членски карти на Българската национална федерацията по металдетектинг. Те са с полицейска мярка за 24 часа.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 278 от НК. Действията по разследването продължават.

Водещи новини

Още новини