След решението на ВАС: ЦИК регистрира "ДПС - Ново начало" за вота на 27 октомври, но отряза ДПС

Булфото (архив)
share

ЦИК регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за участие във вота през октомври. Малко по-късно ЦИК гласува да откаже регистрация на партия ДПС. 

По-рано днес Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в предсрочния вот. ВАС приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва политическа партия ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“, още в 00:05 часа на 2 септември т.г. по електронен път, подписано с електронни подписи и на двамата представляващи коалицията, съобщиха от съда.

ВАС отмени решението на ЦИК да не регистрира ДПС-Пеевски за участие в изборите за НС

От неделята преди старта на официалната регистрация за вота представители и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазеха ред за подаване на документи в ЦИК. От съобщение на Делян Пеевски до медиите стана известно, че в 00:05 часа на 2 септември е било подадено електронно подписано заявление за регистрация.

Ситуацията с представителите на двете крила на партията доведе до отлагане на старта на регистрацията, който трябваше да започне в 09:30 часа на 2 септември. Следобед ЦИК реши, че двете заявления ще бъдат записани в един и същи час и няма да им се поставя пореден номер. Така ЦИК прие паралелно документите за регистрация на „ДПС - Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи – ДПС“, след което отказа тяхната регистрация, тъй като според изборния закон не може в състава на две коалиции да фигурира една и съща партия.

След като гласува регистрацията на „ДПС – Ново начало“, ЦИК разгледа и отказа регистрация за участие в изборите на партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров.

Решението на комисията бе гласувано с 13 гласа „за“ и двама против.

В 17:00 часа има ясна воля, че всичките воли досега от страна на пълномощници от председателя Пеевски, са отменени с акт в 17 часа на председателя Чакъров. Това, което е написано тук, не отговаря на действителността, че са противоречиви. Има последователност на първо заявление, на оттегляне и така до 17:00 часа, каза отново Чаушев.

По думите на Солакова е важно да се отбележи съществен факт – партията действа чрез своя председател, име и неговото лице. А в другия случай - чрез пълномощник. Тези факти не са отразени и не намират отражение в решението. В крайна сметка трябва да мотивираме всички партийни субекти в изборите да действат чрез своите председатели, каза още Солакова.

ЦИК гласува да бъде изпратено писмо до ГД ГРАО за изключване от базата данни на подписката на ДПС.

Водещи новини

Още новини