Орлин Колев за казуса с ДПС: Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване

  • 11 септември 2024 18:48

  • 1678
  • 5
Орлин Колев за казуса с ДПС: Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване
© Кадър: БНТ

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Вече няма юридически пречки пред партия с името ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – Ново начало да участва в изборите. Това заяви преподавателят по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет Орлин Колев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„ЦИК следва да се съобрази и да впише ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – Ново начало. Хората около Доган не могат да оспорят това решение“, категоричен е експертът.

„Юридическата марка ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с се държи от „Новото начало“. Оттук насетне всяка форма на участие на крилото на Джевдет Чакъров не може да е под марката ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, а като самостоятелно участие, в което не фигурира ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с“, обясни юристът.

ВАС отмени решението на ЦИК да не регистрира ДПС-Пеевски за участие в изборите за НС

„Печатът и документите са реквизитите на една партия. Съдът обаче прецени, че са достатъчни мотивите на първоначалното заявление, за да впише ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – Новото начало. Тези реквизити са важни, но не се стигна до тяхното обсъждане“, заяви Орлин Колев.

„ВАС отсъжда за първия, подал заявление по право. И в предишни години е имало подобни казуси, но виждаме, че ЦИК не си е взела бележка. Часът, който ЦИК е определил по хронограмата е работното време, но ВАС казва, че ако заявлението е входирано в рамките на деня, следва да бъде уважено. ЦИК е следвало да приеме електронното заявление и е следвало да даде указание на заявителя да допълни документите“, обясни той.

„Винаги в един такъв спор ще има доволни и недоволни, следва обаче да разтоварим ЦИК от огромната отговорност и ВАС го направи. Беше свален политическият товар от ЦИК. Не беше необходимо да се създава такава суматоха. Законът е приложен точно както е трябвало и въпросът е решен“, смята експертът по конституционно право.

„Не считам, че е добра практика постоянно да се сменя изборното законодателство. Доверието в изборния процес винаги е страдало. Време е да погледнем към позитивното, градивното. Джентълменското споразумение е стъпка в тави посока. Повторението дава възможност да не се повторят грешките. Борисов каза нещо много правилно – той даде позитивното и градивното и ако не може така, да сменим технологията на изборите“, каза още Колев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1678 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гошо хубавеца

2024.09.11 | 20:09

5
Свинчо и ти си на хранилката на изрода Сорос
????

2024.09.11 | 19:44

4
Другарю, а ще ОБЯСНИШ ли ЩО е ТО "дпс"???? А, ЩО е ТО МАГНИТСКИ???? ЗАЩО ВАС МЪЛЧИ???? ЗАЩО до сега НЕ ДАВАШЕ ОТГОВОРИ по тези ВЪПРОСИ????
Какво грозно свинче

2024.09.11 | 19:20

3
дано не се е размножило
Орлин

2024.09.11 | 19:16

2
маиката му е всички партий по две,,Дупесета,е Бисепета ППадпадъчи,Гърбавите,и да дръпна много гласове,да ги приседне,некадърност.
ne

2024.09.11 | 19:04

1
orlinco badi po konkreten i si kaji PLATENOTO reshenie na prestapnicite VAC ne moje da se objalva

Добави коментар

Водещи новини