След скандалите от вчера-ЦИК регистрира БСП-Обединена Левица, ето колко партии и коалиции ще участват на изборите

Булфото (архив)
share

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира по време на днешното си заседание „БСП – Обединена Левица“ за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. По време на заседанието "за" гласуваха 14 от членовете на комисията.

Заявленията на БСП за регистрация за предстоящия вот предизвикаха спор по време на вчерашното заседание на ЦИК. Причина бе подадено от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров заявление за оттегляне на заявлението за явяване самостоятелно на партията, внесено от пълномощници на подалата оставка като председател на социалистите Корнелия Нинова. Зафиров е поискал подписката и съпътстващите документи да му бъдат върнати. 

Скандал в ЦИК заради заявленията на БСП за регистрация

Това се случи след решението на Върховния касационен съд, който заличи Корнелия Нинова като председател и представляващ БСП и вписа като представляващ заместник-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров. Вчера Зафиров дойде в ЦИК, за да регистрира за участие в изборите "БСП - Обединена Левица". 

Общо 28 партии и 11 коалиции са подали документи за регистрация за участие в предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, съобщиха от ЦИК за БТА.  Според приетата хронограма на ЦИК  от 2 до 11 септември, всеки работен ден от 09:30 ч. до 17:00 ч., партиите и коалициите подават заявление в ЦИК за регистрация за участие в изборите. 

От 16 септември започва регистрацията в РИК на независими кандидати, издигнати от инициативни комитет. Крайният срок е до 24 септември.

До 21 септември ЦИК регистрира за участие в изборите партия в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията ѝ. До тази дата е и срокът, в който партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за извършване на промени в състава и/или в наименованието на регистрирана коалиция, съгласно хронограмата на ЦИК. До 24 септември партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите.

За участие във вота „две в едно“ – за Европейски парламент и за народни представители, на 9  юни, документи за регистрация подадоха 23 партии и 11 коалиции . В изборите за Народно събрание бяха допуснати 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции.

Водещи новини

Още новини