Татяна Буруджиева (политолог): Вероятно седмите избори ще родят правителство

Булфото (архив)
share

"Най-логичното е и е вероятно седмите предсрочни избори да родят редовно правителство", това каза пред БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател.

По думите ѝ партиите трябва да разберат, че хората са гласували за тях, за да създадат правителство, което да решава проблемите им, а те да могат да го контролират.

Според политолога заявката на ГЕРБ "да се опрат на силни кметове" е знак, че се опитват да се обърнат към повече хората и това ще са "първите стъпки за нормализиране на ситуацията, защото и последните две партии на прехода - БСП и ДПС - си отиват".

"Процесите на разпад в ДПС и БСП представляват имплозия (процес, при който обектите се разрушават чрез свиване (или притискане) върху самите себе си) на старата партийна система", добави събеседничката на медията

В предаването "Нещо повече" доц. Буруджиева коментира, че ситуацията с разцеплението в БСП е по-сложна от тази в ДПС.

"Там нещата са по-сложни, защото е много различен обемът от избиратели, който ще трябва да взема решение към коя от двете части да отиде. Той е достатъчно малък (за разлика от избирателите на ДПС) и в зависимост от активността на хората на изборите на 27-и октомври, ако тя е по-ниска - можем да видим една от двете фракции на БСП в 51-вото Народно събрание. Ако е по-висока избирателната активност, можем да се окажем без БСП в парламента", каза още тя.

ЦИК: Коалициите "ДПС-Ново начало" и "Демокрация, права и свободи-ДПС" трябва да докажат, че ДПС не е част от техния състав

 

Водещи новини

Още новини