Кои са партиите, участващи в коалициите на двете ДПС?

Булфото
share

Подкрепящите почетния председател на ДПС Ахмед Доган подадоха днес в Централната избирателна комисия документи за регистрация на коалиция "ДПС-Демокрация, права и свободи", а хората на Делян Пеевски - за коалиция "ДПС-Ново начало".

В коалицията около ДПС на Ахмед Доган са включени партиите "СБОР – Справедлива България обединени родолюбци" и "Земеделски народен съюз", а в тази около Пеевски влизат политическите парти "Български глас" и "Новите лидери".

Кои са коалиционните партньори на двете ДПС-та?

Партията СБОР, влизаща в коалицията "ДПС-Демокрация, права и свободи", е основна през 2021 г. с председател - бизнесменът Димитър Илиев. През миналата година беше част от коалицията "Заедно", която пък използваха напусналите по това време "Има такъв народ" Ива Митева и Любомир Каримански, за да се явят на парламентарните избори. Тогава коалицията "Заедно" обаче събра едва 0,35% или 8 755 гласа, показват данни от сайта на ЦИК.

Другият коалиционен партньор на Ахмед Доган - "Земеделски народен съюз" пък е партия, която е била през годините във всевъзможни коалиции - с "България без цензура" на Николай Бареков, след това в коалиции с  БСП, с "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев и последно - с "Изправи се.БГ" на Мая Манолова.

Джевдет Чакъров: Отиваме на избори в коалиция с абревиатурата ДПС

Партията "Български глас", която влиза в коалицията "ДПС-Ново начало" на Делян Пеевски, участва на предишните избори (2 в 1) заедно с "Алтернатива за България", чрез която тогава бяха издигнати за кандидат-депутати Николай Дренчев и няколко други депутати, които се отцепиха от партия "Възраждане". "Български глас" е партия, регистрирана през 2007 г., председател е Георги Захаринин Попов, представящ се за "политик, юрист, художник, поет". Той е бил депутат в 45-ото и 46-ото НС от групата на "Има такъв народ".

Другият коалиционен партньор на Пеевски - "Новите лидери" е създадена през 2007 г. с председател Иванка Илиева Митева-Ангелова. Тя е адвокат от Пловдив. На последните местни избори партията беше част от местната коалиция "Съединени за Пловдив", в която бяха още Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", "Воля", "Атака", ВМРО, "Партия на зелените" и "Кауза България", отбелязва БНР.

Искра Михайлова: Регистрирахме коалиция "Движение за права и свободи – Ново начало"

Водещи новини

Още новини