Кристиян Шкварек: Николай Марков правеше по 200 000 гледания в Ютуб, защо се изненадваме от резултата му?

Кадър: БТВ
share

Ако няма правителство и отидем на нови избори на есен, всяка от големите парти ще падне с още 150 000 гласа. Трябва да се състави правителство. Ситуацията е нова и е време политическите лидери да започнат да разбират, че духа нов вятър. Беше вдигнат жълт картон на политиците на тези избори. Това заяви политическият анализатор Кристиян Шкварек в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Имаме партия, която е спечелила с 11% разлика. Отговорността е в партията победител. Нормално е да се съберат и да направят правителство. Не виждам защо Продължаваме промяната (ПП) да не се включат. Те вече се бяха включили в такова управление“, заяви политическият анализатор Кирил Добрев.

„Това, което се случи в рамките на либералната коалиция е огромно. ПП загубиха не само периферията си, но и единствения си зрял лидер. Христо Иванов беше възрастният човек в семейството с децата. Не знам какво ще правят без него“, подчерта Шкварек.

Николай Марков: Бих участвал в лидерска среща с Борисов, въпреки че вече има уредена формула за управление

Добрев добави, че Борисов е направил силен ход, с това, че оставя вратата отворена.

„ДПС показа резултата, който е показвал винаги. Това, че някои избраха да отидат на плаж, вместо да гласуват, няма значение. ДПС защити своето място в политическия живот и никой не може да им се сърди, поясни Добрев. „Поведението на политическия лидер прави партията важна или не за политическия живот“, подчерта той.

Шкварек призна, че не е бил изненадан от пробива на партия „Величие“, защото е наблюдавал през последните години засилващ се обществен интерес към нови течения. „Нещо се случва успоредно с това, че е ниска избирателната активност. Има групи от консервативни хора, на които им е писнало от случващото се и искат промяна, сега всичко това избуява в България и в Европа. Полк. Марков правеше по 200 000 гледания в Ютуб, защо да сме изненадани от резултата му?“, попита анализаторът.

„Левите хора иска да бъдат заедно. Те никога не са се разделяли, въпреки различията си. Всички раздели започнаха от начина, по който се управлява БСП. Изключваха се хора заради идеите им. Оставката на Нинова е едно добро начало. Тази жена не издържа нито една политическа матура. Ние 3-4 години търпяхме експеримента консервативна левица“, обясни Кирил Добрев във връзка със слабия резултат на БСП на изборите.

„Не може леви партии да се управляват по десен начин и обратното. Тази шизофрения трябва да приключи, защото носи загуби“, изтъкна Кристиян Шкварек.

Водещи новини

Още новини