Мехмед Дикме: Дали ще има правителство, не зависи от Борисов, а единствено от Пеевски

БТВ
share

Правителство ще има. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Избирателят даде знак на политиците и с участието си, и с неучастието си на вота. Това, което стана днес и вчера с оставките на Корнелия Нинова и Христо Иванов ще катализира много сериозни процеси на консолидация и вдясно, и вляво. Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии. Хората искат и силна десница, и силна левица, заяви Дикме.

Ако мандатоносителят не състави правителство, на следващите избори ситуацията ще бъде коренно различна. ГЕРБ няма право да се откаже, длъжен е да излъчи правителство. Проблем е, че всяка формация, която се докосне до ГЕРБ, след това търпи големи щети, добави той.

Ситуацията е много сложна. Нещата не зависят от Бойко Борисов, а единствено от Делян Пеевски. Аз го поздравявам за това, което постигна на изборите. С Доган трябва да намерят формулата как да легитимират ДПС в управлението. ДПС трябва да подпишат споразумение и да участват легитимно в управлението. Ако не участват, на следващи избори ще бъдат наказани от избирателите си. Бойко Борисов трябва да преглътне егото си и да подпише такова споразумение, въпреки че това може да му коства огромни проблеми - и вътрешнопартийни, и в обществото, посочи Мехмед Дикме.

Легитимацията на това мнозинство обаче ще е много сложна. Легитимацията е много важна, както и отговорността, добави той.

Другата възможна алтернатива за съставяне на правителство е това да стане с подкрепа на "Има такъв народ", каза още бившият земеделски министър.

Димитър Ганев: ГЕРБ са изправени пред тежка дилема

Очаквам парламентът да излъчи редовно правителство, както го очакват и тези, които отидоха да гласуват. Това е смислълът изобщо от съществуването на политика. Реалността е такава, че правителство просто трявба да има, с всички рискове, които ще поемат партиите, които ще подкрепят това правителство, коментира политологът Цветанка Андреева.

Натискът върху едно такова правителство няма да е от площада, а от крайната десница. Следващият сблъсък ще е между демократите и президента Радев, прогнозира тя.

По думите ѝ трябва да се промени езикът, на който говорят политиците, за да могат те да търсят и по-трайни обединения помежду си.

Всичко по темата:
Изборите 2 в 1 898

Водещи новини

Още новини