Малко над 16% избирателна активност на референдума в Божурище

Novini.bg/Canva
share

Към 11:00 часа в община Божурище за местен референдум са гласували 1094 души от 6791 имащи това право. Активността в проценти е 16,11, съобщиха за БТА от пресцентъра на Община Божурище. 

От администрацията казаха, че е нужно поне 40% да са гласували, за да може референдумът да бъде осъществен. Секциите в общината са 12, шест от тях са в селата, а другите шест – в града.

Няма данни за нарушения и сигнали от граждани, единствено гласуването става по-бавно, защото жителите на общината гласуват за Европейски парламент и Народно събрание, уточниха от администрацията. 

Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище.

Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми разположени в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София-град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.

Община Божурище с референдум днес за златодобива в местността "Златуша"

Гласуването се извършва с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018 г. на Министъра на енергетиката?“

Водещи новини

Още новини