ЦИК: Избирателите да проверят дали имат избирателни права за изборите

Булфото (архив)
share

От вчера, 29 април, на интернет сайта на ЦИК са публикувани избирателните списъци, за да могат избирателите да проверят дали са включени в тях за изборите за Народно събрание и за Европейски парламент. Препоръчваме на избирателите да извършат такава проверка. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на комисията преди изборите 2 в 1 на 9 юни.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

„Ако не се намерят в избирателните списъци, могат да отправят искане към кмета на общината по постоянен адрес да бъдат включени в тях. Ако той по някаква причина откаже, решенито му може да се обжалва пред съответния административен съд“, разясни Матева.

Тя напомни, че от миналата седмица се подават и заявления за гласуване на изборите от чужбина. Дотук 10 666 наши сънародници са заявили желание да участват на вота за Народно събрание и 4693 – за вота за Европейски парламент.

776 избирателни секции в 60 държави за предстоящите избори 2 в 1

Матева отбеляза също така, че списъкът с избирателните секции в страната вече е възможно да се провери и през интернет странитаца на ГД ГРАО.

От думите ѝ стана ясно, че в 9346 секции ще може да се гласува с машини, като работата по обществената поръчка за устройствата все още не е приключила.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини