Бареков: Мегамачовците Слави Трифонов и Бойко Борисов нямат мнозинството, служебният кабинет да спре работа

Bulgaria on air
share

Резултатите не изненадват. Изключителната изненада е занижената избирателна активност. Това заяви филологът Стела Богомилова в студиото на България он еър.

„За първи път в историята първата и втората политическа сила не могат да направят мнозинство“, отбеляза журналистът Николай Бареков. Той даде пример с предишния парламент, в който ГЕРБ-СДС и ИТН имаха мнозинство.

„Имаме рекордна избирателна неактивност. Това е червен картон за цялата политическа класа“, категоричен беше журналистът. По думите му миналият парламент е бил превърнат в „цирк“, а ситуацията се е обърнала срещу тези, които измислиха термина „изчегъртване“.

Според него дясното и лявото са се размили в България: „Миналият път десните имаха възможност да направят стабилно дясно управление. Можеха да махнат Гешев на момента“.

Социолог: Въпросът кой е първи на тези избори остава открит

Той сравни ситуацията с боксов мач и препоръча на Румен Радев да изтегли министрите от служебното правителство: „Трябва да има петиция служебното правителство да спре работа. Това са хора, които тотално изпуснаха контрол върху събитията. Радев да даде време на хората да се огледат в този парламент и да се видят кои са там. Да видим сега хората на Слави дали ще говорят. За първи път политическите лидери няма да са в парламента“.

Бареков категорично каза, че народът не иска мълчание от страна на „Има такъв народ“: „На мнозинството българи изобщо не им дреме дали слави Трифонов ще пише статуси във фейсбук. За първи път имаме парламент без легитимност. Лошата новина е, че Радев загуби своята легитимност“.

„Г-н Тошко Йорданов каза безотговорно, че ако не изберем Слави Трифонов, ще има нови избори. Ако си мислите, че на трети избори ще има нещо различно, лъжете се“, допълни журналистът. „Мегамачовците Слави Трифонов и Бойко Борисов нямат мнозинството“, заяви той.

Стела Богомилова изброи мотивите, които движат българските избиратели. Единият мотив е да избереш някой, който е над тяхното ниво: „Едно по-високо ниво обаче е да избереш да добруваш. Хората на разбират, че когато си десен, имаш нужда от лятото. Слави Трифонов схемаджийски разбраха, че дясно и ляво не съществуват. Центърът прави разделителна бариера. Единственият начин е да кажем, че дясното е ляво и лявото дясно, но се стига до фашисоиден джендъризъм“. Тя сравни статуквото с „труп на смъртен одър“.

Огнян Герджиков: България може да си почине от свръх активен парламент, който произвежда некачествена продукция

Бареков е категоричен, че „ще гледаме още от същото. Слави Трифонов ще играе Бойко Борисов. Прокопиев назначи на Радев половината кабинет“.

Той определи „Демократична България“ като най-надценената партия. „Преди изборите излязоха с голямата кошница, че ще сменят Гешев, а имат 30 места. Когато говорим за политиката, трябва да гледаме резултата“.

„Българинът разбра, че няма да се задоволява с трохите от царската трапеза. Ако до момента българският политик не е имал чувство за срам, сега има шанса да разбере, че трябва да служи на по-висши сили. Обществото няма да стои като просяк“. По думите на Богомилова всичко видимо крие нещо невидимо: „В един момент публиката стана играч на сцената и тих обвинител“.

Бареков завърши като каза, че има пълна делегитамция на българските институции: „Включително Радев се делегитимира. Дано на хората им се представят алтернативи. Мисля, че ще скалъпят някакво правителство, защото ако има нови избори, активността ще е 20%“.

Водещи новини

Още новини