Румен Петков: Организацията и провеждането на вота са провал на ЦИК

АБВ
share

Институционален провал на ЦИК. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков определи организацията и провеждането на изборите.  Пред медиите той уточни, че тази оценка не означава неприемане на изборния резултат от страна на АБВ. Петков припомни,, че партията отдавна настоява за категорични промени в нормативната уредба, съобщиха от централата на партията.

„Не може кмет на община да бъде избиран с гласовете на по-малко от 50% от участвалите в изборния процес. Имаме такива около 15 общини в България и на първо място София. Настояваме за въвеждане на машинно гласуване. Не знам дали си даваме сметка за абсурда, в който имаме закон, който разпорежда въвеждането на машинно гласуване и да излезе ЦИК и да кажат, че не са имали време и затова няма да има. Оставям настрана безумните пари, които се хвърлиха и в портмонетата, в които влязоха, не всички разбира се да докараме едни машини и след това да ги върнем“, посочи Петков.

Петков отново подчерта, че за провеждане на екзит пол в изборния ден трябва да се въведат санкции, тъй като това е откровен инструмент за манипулация. „Считаме, че за да не бъде манипулиран нормалният избирател, немотивираният с натиск, немотивираният с пари избирател, екзитполът или трябва да бъде забранен, или санкцията при разлика повече от 2 – 2,5  процента от крайния резултат и обявявания през деня, санкцията да бъде повече от 500 000 лева. Не направим ли тази мярка, имаме една неголяма, но добре платена група сънародници, подвизаващи се като социолози, които са изключително богати хора. Не се ли вземат мерки този процес да се спре, изборната манипулация", категоричен бе той.

 

Водещи новини

Още новини