Ето какъв е идеалният кмет според българина

  • 27 септември 2019 08:11

  • 1696
  • 5
Ето какъв е идеалният кмет според българина
© Кадър: БТВ

Ново социологическо изследване на „Тренд“ дава яснота какъв би бил идеалният кмет. Според повечето избиратели полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното населено място.

„Идеята ни беше да видим какви биха били идеалните характеристики на един кмет, особено в началото на предизборната кампания”, обясни пред БТВ социологът Димитър Ганев.

На въпрос дали мъж, или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното населено място, най-голям дял – 48%, посочват, че полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена.

Възрастта също се оказва, че няма значение за анкетираните – 41% от тях са на това мнение. 40% пък посочват, че предпочитат кметът в тяхното населено място да е млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „възрастен“ – 14%.

В София в най-голяма степен възрастта няма значение, докато в областните и малките градове смятат, че кметът трябва да бъде млад.

Един от ключовите въпроси по отношение на тази тема е свързан с качествата, които кметът трябва да притежава. 24% от българите смятат, че той трябва да е честен.

14% са на мнение, че не трябва да бъде корумпиран, а същият процент от българите посочват, че трябва да познава хората и нуждите им. 10% смятат, че сред качествата, които кметът трябва да притежава, са да бъде деен, енергичен и работлив. За българите е важно и той да е умен, отговорен и с опит.

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет, според 23% от българите, е да е корумпиран. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неискрен, да е измамник, а 8% да бъде арогантен, показен и високомерен.

Сред останалите отблъскващи качества са да не работи за нуждите на хората, нехаен, ако не работи за града и хората и други.

Според 72% от българите е много важно и по-скоро важно кметът да е роден в същото населено място, докато само 21% са на обратното мнение. 7% не могат да преценят.

На въпрос трябва ли кметът да има деца, 69% са отговорили „Да”, 23% - „Не”, а 8% не могат да преценят. Според социолога този резултат е нормален, защото това придава стабилност на човека.71% от анкетираните българи смятат, че е важно кметът да владее чужд език, а за 23% това не е важно качество. За 79% от анкетираните е важно бъдещият кмет да е известен, докато 15% са на противоположното мнение.

Управленският опит се явява важен фактор за 88% от българите, като едва 7% посочват, че не е важно. На въпрос важно ли е кметът да е от партията, която подкрепят, 42% от българите са отговорили положително, докато 39% - отрицателно.

В проучването има и въпрос дали анкетираният смятат лично себе си за подходящи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подходящи, докато цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценят.

Мъжете в по-голяма степен смятат себе си за подходящи за сметка на жените. 12% посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет, а 9% са на мнение, че ще се справят по-зле. Близо 70% смятат, че тази работа не е за тях.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
1696 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gogo

2019.09.27 | 10:39

5

kvo ti puka e brat4ed kato doidat izvanzemnite vsi4ki mutri 6te se naakat

2019.09.27 | 09:28

2

БЪЛГАРИЯ Е ЗЛЕ ЗАЩОТО ИМА ОСТАНКИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ.

240 Ай дука ни докараха до тука

2019.09.27 | 09:53

4

Ако бяхме обесили когато трябваше "в името на народа", на пилоните пред "Коня"- Сашо Нереза,ДрагалЪвмският гърбат Ай дук и още стотина от айдушката им чета,нямаше да сме сега на този хал момчета!

Ку.рю

2019.09.27 | 09:40

3

Не си е тръгвал. И се бетонира все повече.

шопендар

2019.09.27 | 09:02

1

идеалният кмет е този който защитава интересите на хората които са го избрали, а не помага на монополите-топлофикация да щавят народа за стока и услуги които хората не желаят,и не ползват.

Добави коментар

Водещи новини