Асим Адемов: Доверието на ЕС към правителството на ГЕРБ гарантира фондовете, с които преобразяваме България

Пресцентър ГЕРБ
share

Доверието към България по време на управлението на ГЕРБ гарантира фондовете да са отворени, за да се финансират оперативните програми. За всеки внесен от страната ни лев в ЕС, ние получаваме четири, за да обновяваме всяко населено място, в това число и Тетевен. През новия програмен период /2021-2027г./ благодарение на представителите на ГЕРБ  в ЕП бе договорен по-голям бюджет за страната ни. Средствата ще са с 3,5 млрд. лева повече. Имаше митове и фалшиви новини, че парите от ЕС ще спрат. Напротив - България ще получи много повече средства от ЕС по линия на кохезионната политика. Това каза тази вечер в пълната зала на Община Тетевен кандидатът от листата на ПП ГЕРБ и СДС Асим Адемов.

"Страните, с които искаме да се сравняваме, на които да приличаме, са членове на ЕС от 70 години, ние от 12 години. И вече виждаме каква промяна настъпва в страната ни – обновените градове, обновените училища, социални заведения, нови пречиствателни станции, нови пътища, строителството на магистрали, модернизирани болници, и в най-малките населени места се усеща европейската солидарност и това никой не може да отрече. Нашите опоненти нямат какво да покажат, затова и ни заливат непрекъснато с лъжи, произвеждат измислени скандали, за да ни компрометират", каза Адемов и подчерта, че хората по места могат да видят и пипнат това, което е постигнато в тяхното населено място. Много въпроси от залата провокираха Адемов да коментира образованието. "Никога в българското образование не са влагани толкова много средства. И това ще продължи да е така, защото правителството на Бойко Борисов е определило това като приоритет на приоритетите", подчерта той.

"В момента процентът на тези, които се връщат в страната ни е по-голям от процентът на онези, които напускат по една или друга причина. Това е сигнал, че сме на правия път. И ако не допуснем грешката да се върнем към онези мракобесни години назад, то ще успеем в развитието", подчерта още Асим Адемов в Тетевен и припомни на хората времената на празните магазини, на фалиралите банки и на заплатите от 3 долара, когато в управлението на Жан Виденов бе сегашен кандидат на БСП за евродепутат Румен Гечев. "Това ли искаме да оставим на децата си – за пореден път фалирала страна, щото БСП това умее единствено – да фалира България", попита риторично кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ и СДС.

По време на събитието, организирано от общинската структура, ръководителят ѝ Мадлена Бояджиева приветства Асим Адемов и изтъкна ползите за страната ни от членството в ЕС и как то се отразява на община Тетевен и тетевенци. "Вече 12 години България е член на ЕС. За това време свикнахме да приемаме това като даденост, забравихме времето, когато не можехме да пътуваме свободно, без визи, когато не можехме да учим и работим в държавите от Западна Европа, забравихме какви усилия бяха необходими това да се случи", припомни Бояджиева. По думите ѝ днес трябва сериозно да се замислим за това какво е необходимо да направим, за да продължи да съществува ЕС и членството на България в него. "Дори и евроскептиците признават как с европейските средства, вложени в инфраструктурата ни, в образованието, в социалната сфера, в земеделието, в бизнеса, в екологията, в здравеопазването, във всички сектори на живота ни - България се променя към добро", подчерта Бояджиева. С извоювания по-висок бюджет за страната ни през новия програмен период, ще се увеличат и средствата за земеделие, а малките населени места ще имат над 5 млрд. лв. за развитие на селските райони, подчерта още тя.

И сега всяко едно населено място в България се ползва от европейската солидарност и това се вижда и тук в Тетевен. Виждате колко много се направи с европейски средства в нашата община само за един мандат. Бяха обновени напълно две училища, улици, общински път. В общината само за този мандат влизат над 10 млн. лв. за инфраструктура. С европейски средства се направи и основен ремонт на пътя Глогово – Градежница, водопровод и пречиствателна станция в Глогово. И ще продължава да се прави, като новите проекти предвиждат обновяване на площада в Тетевен, изграждане на спортна площадка в Български Извор, обновяване на детската градина в Глогово. В социалната сфера 139 човека ще получат личен асистент, 50 човека – възрастни и самотни получават топъл обяд, работим по различни програми за трайно безработни и хора с увреждания.

Акцент в работата ни е задълбочаване на сътрудничеството между бизнеса и професионалното образование, което гарантира така нужната квалифицирана работна ръка за нашите предприятия, подчерта още Мадлена Бояджиева, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

"Не е вярно, че тези избори нямат съществено значение за малките населени места като тези в община Тетевен, напротив – имат особено в по-малките населени места, където улици и водопроводи не са ремонтирани от десетилетия. Много важно е и да има стабилност на управлението в страната ни, да има правителство, което да е уважавано и признато в Европа, каквото е правителството на премиера Бойко Борисов. Защото данните са категорични - само за последните пет години е увеличен БВП с 39%, спрямо показателите през 2014 година. Приходите в бюджета са увеличени с над 50%. Минималната работна заплата от 2014 до 2019 година е увеличена с 60%, средната работна заплата с близо 40 %“. За пръв път миналата година отчитаме, че броят на напусналите страната е равен на тези, които са се върнали", поясни Бояджиева и призова да не забравяме един предишен период, когато бяха спрени еврофондовете за България и в този период Тетевен много загуби.

В края на срещата Адемов призова тетевенци: "Първо е важно всички да гласуват, да се информират добре и да гласуват, нямаме право да бъдем безучастни. И второ, важно е да гласувате за листата на ПП ГЕРБ и СДС – това е отборът, който е важен за бъдещето на България".

 

Водещи новини

Още новини