Масови фалити на хлебари

share

Масови фалити на хлебари и сладкари. Според браншовия съюз една пета от производителите у нас вече са затворили врати.

Сред причините за това са както високите цени на тока и горивата, така и конкуренцията от страна на фирми, работещи в сивия сектор

Тревожната тенденция започнала след края на активния туристически сезон. Най-засегнати са малките и средни фирми, съобщи Нова телевизия.

„Около 15 до 20% от хлебопроизводителите и сладкарите в страната са затворили работа. Основната причина е увеличението на енергийните разходи и увеличението на суровините”, твърди председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите - Димитър Людиев.

Сред фалиралите са производства от София и Варна, които до скоро са пласирали продукцията си в цялата страна.

От бранша обясняват, че няма формула по която да излязат от ситуацията, затова всеки сам търси изход. Започнали със съкращенията на персонал.

Стоян Георгиев, който е собственик сладкарска фирма, обясни, че след Коледните и Новогодишните празници най-вероятно ще има ново съкращение.

По думите на председателя на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите се съкращават абсолютно всички разходи, като дори се спира производството през деня, тъй като тогава цената на електроенергията е доста по-висока.

В бранша се опасяват, че рекордното поскъпване на пшеницата, която е основна суровина в производството, може да се окаже фатално за всеки от тях. Въпреки това се въздържат от увеличение на цената на хляба.

В Бургас хлябът в магазинната мрежа се продава на цена от 70 до 95 стотинки и тази цена не е променяна повече от година.

В същото време социалният министър Тотю Младенов отчете свиване на сивата икономика и намаляване броя на хората, които работят без трудови договори.

Водещи новини

Още новини