Играчките поскъпват с 25%

share

Нови правила при обмитяването, които са в сила от няколко дни, ще оскъпят детските играчки с около 25%, казаха в студиото на TV7 представители на браншовата асоциация на търговците в бранша. На практика вече се плаща ДДС два пъти, твърдят те, предаде блиц.

Нови европейски изисквания за съдържанието на кадмий и други канцерогенни вещества в различни видове играчки също ще оскъпят производството им и ще вдигнат цената на дребно. Има реална опасност поради завишените изисквания децата да останат без любими играчки, твърдят представители на бизнеса.

У нас има около 20 производители на играчки, които ще трябва да се съобразят с новите изисквания и те също ще вдигнат цените. Нашите фирми обаче не са конкурентни на китайския внос, преди години имахме по-добри цени на дървените играчки, но вече това се промени.

Проверки показват наличието на някои опасни вносни играчки, които трябва да не бъдат допускани на пазара у нас. Установените количества от този вид са унищожени, казаха и експерти от Комисията за защита на потребителите. Установено е и липса на изискваната маркировка върху част от вноса, която да ориентира родителите какви опасности могат да възникнат при употребата им.

Водещи новини

Още новини