Чорбаджии забавили 1,6 млн. заплати в Разград

share

След намеса на трудови инспектори работници от Разградско са получили общо 1 306 931 лв. забавени заплати за деветте месеца на 2012 г. В още 16 предприятия обаче към началото на октомври хората са чакали отработените си възнаграждения.

Трудовите инспектори отчитат нова тенденция при своите проверки - за увеличаване броя на констатираните нарушения и съставени актове за неизпълнени предписания от предишни проверки - общо 31 в 6 предприятия, през 2011 г. са били 18.

541 предприятия са посетени за 9 месеца, в тях работят 21 560 човека - съобщи шефката на отдел „Разград" към Инспекцията по труда в Разград Катя Филипова. За голяма част от работниците визитата на държавните служители е имала положителен ефект

По тази причина са санкционирани 25 работодатели, петима не плащали допълнително за работа на официални празници, двама - за нощен труд, един - за извънреден труд.

Общо 4389 са нарушенията, които са установили трудовите инспектори, година по-рано по същото време са били 4112. Двама работодатели са възпрепятствали работата на инспекторите при осъществяване на контролната дейност - обяви още Филипова. Сред грубите нарушения на законодателството е и липсата на трудови договори за всички служители в 3 предприятиа, две в сектор строителство и едно в селско стопанство, съответно с по 9, 5 и 15 работници. Спрени от експлоатация са 5 машини, дадени са 14 предписания за отстраняване на нарушение, свързано с начисляване във ведомостите за заплати на сума, по-малка от сумата, която работодателят е изплатил на работника за извършената работа.

Водещи новини

Още новини