Росен Карадимов проведе първото заседание на Съвета за тристранен диалог към министъра на иновациите и растежа

Министерство на иновациите и растежа
share

Първото работно заседание на Съвета за тристранен диалог към министъра на иновациите и растежа се проведе днес.

Съветът бе създаден със заповед на министър Росен Карадимов с цел да консултира министъра на иновациите и растежа по въпроси, свързани с провеждането на държавната политика в областта на иновациите, технологическото и икономическото развитие и насърчаване на инвестициите и страната, съгласно правомощията му. В Съвета участват представители на петте национално представени работодателски организации, двата национални синдиката и Националното сдружение на общините в Република България.

„Идеята ни беше да намерим легитимна форма за прозрачен диалог с работодателските организации, синдикатите и сдружението на общините. Това е форма на обществен контрол, която осигурява прозрачност и предвидимост. Бизнесът трябва да има поглед върху работата на министерството и да бъде наш коректив“, заяви по време на срещата министър Карадимов. 

Той подчерта, че Съветът за тристранен диалог ще консултира министъра на иновациите и растежа при разработването на политики за стимулиране на конкурентоспособността на българските предприятия, насърчаването на предприемаческата активност и развитието на иновативни производства. Също така ще спомага дейностите в правомощията на министъра, свързани с прехода на компаниите от Индустрия 4.0 към Индустрия 5.0, както и насърчаването на зелените технологии, кръговата икономика и биоикономиката. 

Росен Карадимов за кредита от 150 млн. лева на Вълка: Огромен подарък

Освен ролята на Съвета и функциите, които ще изпълнява, на заседанието бяха представени за обсъждане бизнес програмите на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“ (Фонд на фондовете) и София Тех Парк за периода 2024-2026 г. По двете програми се работи активно през последните месеци.

Инвестиционната програма на София Тех Парк се планира в размер на 12 млн. лв. без ДДС. Основните проекти по нея са надграждане на суперкомпютъра Discoverer, изграждането на нови първокласни офис площи в свободните пространства и привличане на външни инвестиции в областта на образованието и други. 

Средносрочните цели на Фонд на Фондовете до 2026 г. са подобряване на достъпа до финансиране на крайни получатели от частния и публичния сектор чрез успешното изпълнение на финансовите инструменти за периода 2021-2027 г. и реинвестиране на възстановените средства от периода 2014-2020 г. Също така и надграждане на вътрешния капацитет в дружеството и повишаване на оперативната ефективност, както и дигитализация на Фонда.

В заседанието участваха още заместник-министрите на иновациите и растежа Веселина Минчева, Красимир Якимов и проф. Георги Ангелов, съобщиха от пресцентъра на МИР.

Водещи новини

Още новини