България е на трето място сред страните от ЕС по годишен ръст на търговията на дребно

Novini.bg/ Canva
share

Обемът на търговията на дребно в страните от Европейския съюз (ЕС) през юли 2024 г. нараства с 0,6 на сто спрямо юни, а при страните от еврозоната се увеличава с 0,1 на сто. Това сочат данните от първата предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат, коригирани спрямо сезонния фактори и публикувани днес на сайта й.

На годишна база, спрямо юли 2023 г., календарно коригираният индекс, отразяващ динамиката при обемите на търговията на дребно, нараства с 0,4 на сто в целия ЕС и спада с 0,1 на сто в страните от валутния съюз.

Търговията на дребно в България през юли 2024 г. 

В България през юли 2024 г. e отчетено нарастване на обема на търговията на дребно с 6,8 на сто на годишна основа, спрямо същия месец на 2023 година.

Нашата страна се нарежда на трето място по този показател сред страните от Европейския съюз. 

През юни е регистриран годишен ръст от 4,4 на сто на търговията на дребно в България.

На месечна основа (спрямо юни 2024 г.) ръстът на търговията на дребно в нашата страна през юли е 1,2 на сто, сочат данните на Евростат. 

 

Търговията на дребно в ЕС през юли 2024 г. 

Обемът на търговията на дребно в Европейския съюз през юли 2024 г. се е увеличил спрямо предходния месец с 0,5 на сто при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия, както и с 0,2 на сто при другите стоки. Сред тях не са включени автомобилните горива, при които продажбите на дребно, реализирани на бензиностанциите в страните от ЕС, са намалели с 1,4 на сто.

На годишна база (спрямо юли 2023 г.) в Евросъюза е отчетен спад на обема на търговията на дребно при хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия (-0,4 на сто), както и при автомобилните горива (-0,4 на сто). При другите стоки е регистрирано годишно повишение от 0,9 на сто. 

Сред страните от Евросъюза, за които има налични данни, най-значително годишно нарастване при обема на търговията на дребно през юли 2024 г. е отчетено в Люксембург ( +10,3 на сто), Хърватия ( 7,9 на сто) и България ( 6,8 на сто).

Най-значителен годишен спад е отчетен в Белгия (-4,4 на сто), Естония (-3,1 на сто) и Финландия (-2,1 на сто).

Водещи новини

Още новини