Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши до 1200 лева

Novini.bg/Canva
share

Средният размер на отпуснатите бързи кредити се повиши през последните няколко години, най-вече поради високата инфлация, като достигна 1200 лв., каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) Николай Цветанов.

Той изтъкна, че пазарът на небанковите кредити до този момент не отчита растеж в броя кредити.

В петък Българската народна банка (БНБ) съобщи, че към края на юни 2024 г. заемите от фирмите за бързи кредити са 6,017 млрд. лв. (3,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт). За една година те се увеличават с 22,1 на сто - от 4,926 млрд. лв. в средата на 2023 година (2,7 на сто от БВП). Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити нараства от 45,2 на сто в края на юни 2023 г. до 46,7 на сто в края на същия месец на 2024 година, по данни на БНБ.

Преди дни от Асоциацията предупредиха за нарастващ брой измами с кредити и Цветанов посочи, че потребителите трябва да бъдат изключително внимателни в социалните мрежи, които са опасно място за търсене на потребителско финансиране.

"Небанковото кредитиране се наложи като удобна, достъпна и доверена алтернатива на банковите кредити. Очакваме тази тенденция да продължи, а недобросъвестните участници на пазара постепенно и естествено да отпадат чрез регулация на компетентните органи и отхвърляне от потребителите", изтъкна той.

Фирмите за бързи кредити може да връщат пари – вижте при какви условия

Според него е възможно да се мисли за промени в сектора, свързани с влизането на България в еврозоната, които обаче ще засегнат по-скоро компаниите, а на потребителите.

"При всички случаи трябва да се гарантира и реализира плавно преминаване към новата валута. В този междинен период трябва да се следи от страна на регулаторите внимателно за злоупотреби, за да бъдат те предотвратени, доколкото е възможно", каза Цветанов. 

Водещи новини

Още новини