Фирмите за бързи кредити ще бъдат проверени до края на лятото

  • 20 март 2024 17:03

  • 498
  • 1
Фирмите за бързи кредити ще бъдат проверени до края на лятото
© БНТ

Всички около 120 фирми за бързи кредити ще бъдат проверени до края на лятото, като има такива, които вече са били проверени дори повече от веднъж. Това заяви в парламентарната комисия по монополите в сряда председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоян Алипиев.

Първият етап на проверките трябва да приключи до половин година, като досега са проверени половината от фирмите. Алипиев посочи, че фирмите, които се занимават с кредитиране, се проверяват на произволен принцип или въз основа на жалби.

През 2021 г. са извършени 157 инспекции, 126 през 2022 г. Настоящият състав на комисията е извършил 426 инспекции, като са наложени 108 акта. Съставени са 33 забранителни акта за преустановяване на нелоялна практика, наложените санкции са на стойност над 700 000 лева, отчете Алипиев. Начисляване на такса за експресно разглеждане на документи е сред констатираните нарушения през 2023 г. Не са посочени допълнителни такси и Годишният процент на разходите (ГПР) надхвърля 127%. Констатираните проблеми от КЗП са, че потребителите не разбират какво е ГПР и формулата на изчисляването му.

90% от компаниите за бързи кредити използват нелоялни търговски практики

По думите на омбудсмана Диана Ковачева жалбите от граждани били много, а основните оплаквания били за неравноправни клаузи, прекомерни лихви и представяне на неточна преддоговорна информация. Тя изтъкна, че размерът на дълга, който отпускат тези фирми, нараствал в пъти още преди самият договор да бъде подписан. Според Ковачева са нужни законови регулации за търговците, предлагащи подобен вид кредитиране, тъй като в момента имало произвол. Стотици били жалбите, които получавала омбудсманката.

По думите на Алипиев глобите за фирмите стигат до 50 хил. лева, но нямат нужния ефект, тъй като има такива, чиято печалбата им е милиони.

Кампания на КЗП е насочена към защита на икономическите интереси на потребителите, включително и по отношение законосъобразността на събираните такси при предсрочно погасяване или отказ от договори за кредит, като при възникнали основателни съмнения се събират доказателства за прилагането на нелоялни търговски практики. Преди физическите проверки на фирмите първо се разглеждали общите условия, по които те давали кредитите. По тази линия били проверени само 30% от фирмите до момента. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
498 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.20 | 19:48

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини